Καχυποψία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για Μπάιντεν

Καχυποψία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για Μπάιντεν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τραυματική εμπειρία της προεδρίας Τραμπ προσπαθούν να ξεπεράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Τζο Μπάιντεν. Το γεγονός και μόνο ότι ο Μπάιντεν θεωρεί την Ευρώπη σύμμαχο και το ΝΑΤΟ θεμελιώδες δομικό στοιχείο της δυτικής ασφάλειας ικανοποιεί για την ώρα τους Ευρωπαίους. 

«Μην υποτιμάτε το σοκ που προκάλεσε η τετραετία Τραμπ στην Ε.Ε. Η σκιά της επανόδου του εξακολουθεί να πλανάται. Η Ευρώπη έγινε, έτσι, πιο διστακτική απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις», λέει η Ρόζα Μπάλφουρ, επικεφαλής του ινστιτούτου Carnegie Europe, επισημαίνοντας ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν μπροστά τους σειρά δυσεπίλυτων προβλημάτων, όπως την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, τις εμπορικές τριβές και τους δασμούς, αλλά και τη στάση Ρωσίας και Κίνας.

Παρότι οι Ευρωπαίοι δέχονται με χαρά τις δεσμεύσεις φιλίας του Μπάιντεν, δεν μπορούν να λησμονήσουν πως 75 χρόνια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έσβησαν μέσα σε μια νύχτα, με την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Ε.Ε. φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί και ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει οριστικά. Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό αυτό σενάριο, δεν είναι παρά ένα «ιντερμέτζο» μεταξύ λαϊκιστών, εθνικιστών Αμερικανών προέδρων, λέει ο Τόμας Κλάινε-Μπρόκχοφ, υποδιευθυντής του ινστιτούτου German Marshall Fund.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η πολιτική Μπάιντεν εμπεριέχει κρυφό κόστος, ενώ δεν είναι βέβαιοι με ποιο τρόπο η δέσμευση του Δημοκρατικού προέδρου για «εξωτερική πολιτική για τη μεσαία τάξη» διαφέρει από το «Η Αμερική πάνω απ’ όλα» του Τραμπ. Γνωρίζουν επίσης ότι το εκλογικό χρονόμετρο τρέχει, με τη Γερμανία να ανοίγει τον χορό στις εκλογές τον Σεπτέμβριο, τη Γαλλία να εκλέγει νέο πρόεδρο τον Μάιο του 2022 και τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν 17 μήνες.

Παρά τα καθησυχαστικά λόγια του Λευκού Οίκου, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ενδοιασμούς για την απόφασή του για πλήρη απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην των συμμάχων των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενοχλήθηκαν, εξάλλου, από την απόφαση του Μπάιντεν να υποστηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19, επίσης χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή