ΚΟΣΜΟΣ

Οι συμμορίες παίρνουν τον έλεγχο στην Αϊτή – Χιλιάδες εκτοπισμένοι και δεκάδες νεκροί πολίτες

Ομάδες κακοποιών, που συχνά διαθέτουν περισσότερο και ισχυρότερο οπλισμό από τις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας, συγκρούονται η μια με την άλλη για τον έλεγχο εδαφών

Οι συμμορίες παίρνουν τον έλεγχο στην Αϊτή – Χιλιάδες εκτοπισμένοι και δεκάδες νεκροί πολίτες

Η δράση των συμμοριών εξαπλώνεται στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πολιτικής αναταραχής και επιδεινούμενου οικονομικού μαρασμού.

Ομάδες κακοποιών, που συχνά διαθέτουν περισσότερο και ισχυρότερο οπλισμό από τις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας, συγκρούονται η μια με την άλλη για τον έλεγχο εδαφών.

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «ανησυχεί βαθιά» για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης βίας στους πολίτες, επισημαίνοντας πως έχουν υπάρξει αρκετές παρόμοιες συγκρούσεις που ανάγκασαν κόσμο να εκτοπιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Το Σαββατοκύριακο συμμορίες επέδραμαν σε αστυνομικά τμήματα στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, για να αρπάξουν όπλα.

Σε μία από τις 6 εφόδους που σημειώθηκαν, οι δράστες σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και έκαψαν τα πτώματά τους ενώ σε άλλη,  επιθεωρητής της αστυνομίας που αρνήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του τμήματός του στους κακοποιούς, εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

Εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στη συνοικία Μαρτισάν από την περασμένη Τετάρτη έχουν σκοτωθεί κάπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους αθώοι πολίτες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή από τη γειτονιά τους, καθώς κακοποιοί πυρπόλησαν σπίτια και επιχειρήσεις, ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας της Αϊτής.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία εβδομάδα εικονίζουν πτώματα να κείτονται στον δρόμο, όπου κυκλοφορούν ένοπλοι. Εικονίζονται ακόμη εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να καταφεύγουν σε μια εκκλησία, σε μια υπαίθρια αγορά, σ’ ένα αθλητικό κέντρο.

Η τροφοδοσία της αγοράς αντιμετωπίζει προβλήματα στο Πορτ-ο-Πρενς καθώς δεν μπορούν να περάσουν φορτηγά με προϊόντα από τον νότο.

Το «φαινόμενο» της εξάπλωσης της δράσης των συμμοριών «προσλαμβάνει ολοένα πιο ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε η πολιτική προστασία, επισημαίνοντας πως εκτυλίσσονται συγκρούσεις ταυτόχρονα σε άλλες τρεις συνοικίες της πρωτεύουσας της Αϊτής και οι δυνάμεις ασφαλείας «έχουν γονατίσει».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ