Κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline: Οι αρχές «ανέκτησαν» περίπου 2,3 εκατ. από τα λύτρα

Κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline: Οι αρχές «ανέκτησαν» περίπου 2,3 εκατ. από τα λύτρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2,3 εκατ. δολάρια από το συνολικό ποσό που κατεβλήθη ως λύτρα σε κρυπτονόμισμα από την Colonial Pipeline Co, ανέκτησαν οι αμερικανικές αρχές, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού των χάκερ που πραγματοποίησαν την πλέον σοβαρή κυβερνοεπίθεση που έχει καταγραφεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι οι αρχές κατέσχεσαν ποσό σε κρυπτονομίσματα (bitcoins) που αντιστοιχεί σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια και είχε πληρώσει η Colonial μετά την κακόβουλη επίθεση στα συστήματά της τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια τη μαζική έλλειψη καυσίμων στους σταθμούς εφοδιασμού της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης «εντόπισε και ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος» των λύτρων που πλήρωσε η Colonial, σύμφωνα με την Μόνακο. Μία ένορκη κατάθεση, παράλληλα, ανέφερε ότι το FBI έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κωδικό για το ξεκλείδωμα του ηλεκτρονικού πορτοφολιού των κρυπτονομισμάτων και έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς το FBI απέκτησε πρόσβαση στον κωδικό.

Ένας δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε την κατάσχεση των χρημάτων από αυτή «τη διεύθυνση κρυπτονομίσματος» η οποία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, βρίσκεται στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Η Colonial Pipeline έχει ανακοινώσει ότι πλήρωσε στους χάκερ περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσει την πρόσβασή της στα συστήματα λειτουργίας των αγωγών της.

Η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά περίπου 5% χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, ενώ η αξία του μειώθηκε περίπου στα 34.000 δολάρια κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την καταγραφή της υψηλότερης τιμής του, στα 63.000 δολάρια τον Απρίλιο.

Η κατάσχεση ποσού του αναφερόμενου κρυπτονομίσματος θεωρείται σπάνια, αλλά οι αρχές έχουν ενισχύσει την εμπειρία τους στην ιχνηλάτηση της ροής των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς η καταβολή λύτρων εξελίσσεται σε μία πραγματική απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, προκαλούνται περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, καθώς αρκετές από τις συμμορίες που χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό έχουν τη βάση τους σε ρωσικό έδαφος.

Η επίθεση αποδόθηκε από το FBI σε μία συμμορία με την ονομασία DarkSide, ενώ προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του δικτύου των αγωγών της Colonial για ημέρες, πυροδοτώντας μία αύξηση στις τιμές των καυσίμων, πανικό στους οδηγούς, αλλά και έλλειψη καυσίμων σε τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο πολιτικό πονοκέφαλο για τον Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία αρχίζει να συνέρχεται από την πανδημία. Ο Λευκός Οίκος παρότρυνε τα διευθυντικά στελέχη εταιριών, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των επιχειρήσεών τους κατά κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων.

Μετά την περιπέτεια της Colonial, ακολούθησαν και άλλες κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία μεγάλης εταιρίας συσκευασίας κρέατος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Πολ Αμπέιτ, που μίλησε χθες στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τη Μόνακο, περιέγραψε την DarkSide ως μία ομάδα κυβερνοεγκλήματος, που έχει την έδρα της στη Ρωσία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το FBI έχει ιχνηλατήσει περισσότερες από 100 παραλλαγές πραγματοποίησης ηλεκτρονικού εκβιασμού έναντι λύτρων, επισημαίνοντας πως η DarkSide έχει επιτεθεί σε τουλάχιστον 90 αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών, αλλά και παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή