Μια βασιλική γέννηση αλλιώτικη από τις άλλες

Μια βασιλική γέννηση αλλιώτικη από τις άλλες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γέννηση της Λίλι, θυγατέρας του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, το βράδυ της Παρασκευής, σηματοδοτεί μια νέα και άγνωστη πραγματικότητα ως προς την παράδοση των βασιλικών γεννήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη και η επιλογή του ονόματος της νεογέννητης πυροδότησε διχογνωμία. Το μωρό, που θα ακούει στο όνομα Λίλι, έλαβε τα ονόματα Λίλιμπετ Νταϊάνα Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ, εις ένδειξιν τιμής προς την αδικοχαμένη γιαγιά του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, και την προγιαγιά της, βασίλισσα Ελισάβετ. 

Το χαϊδευτικό της βασίλισσας έχει βαθιές ρίζες. Ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος Ε΄, τη φώναζε έτσι μιμούμενος τον ήχο που έκανε η τότε μικρή πριγκίπισσα προσπαθώντας να πει το όνομά της. Μόνο ο πατέρας της και μετέπειτα ο αγαπημένος της σύζυγος, πρίγκιπας Φίλιππος, χρησιμοποιούσαν το υποκοριστικό Λίλιμπετ. Πολλοί εκτιμούν πως η επιλογή του από τον πρίγκιπα Χάρι αποτελεί «κλάδο ελαίας» προς τη Βρετανίδα μονάρχη, που φέρεται εξαιρετικά ενοχλημένη και στενοχωρημένη από τις «βόμβες αλήθειας» που εξαπέλυσαν πρόσφατα οι δούκες του Σάσεξ κατά της βασιλικής οικογένειας. 

Η βασιλική βιογράφος Αντζελα Λέβιν, ωστόσο, πιστεύει ότι η επιλογή του χαϊδευτικού θα προκαλέσει στη βασίλισσα έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη λύπη, καθώς για την ίδια είναι κάτι «πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό», που χρησιμοποιείται ως «τέχνασμα» από τον Χάρι, μετά τις επιθέσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόρη του πρίγκιπα Ουίλιαμ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, έχει επίσης λάβει τα δύο ονόματα, αφού λέγεται Σάρλοτ Ελίζαμπεθ Νταϊάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Χάρι ενημέρωσε προσωπικά τη βασίλισσα για τη γέννηση και το όνομα της ενδέκατης δισέγγονής της, φαίνεται όμως ότι το παλάτι «πιάστηκε στον ύπνο», αφού εξέδωσε το συγχαρητήριο μήνυμα περίπου 90 λεπτά μετά την επικοινωνία, εκφράζοντας τη βαθιά χαρά της Ελισάβετ. Η νεογέννητη είναι όγδοη στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου και πιθανώς να λάβει, όπως και ο αδελφός της Αρτσι, πριγκιπικό τίτλο όταν ο παππούς τους, πρίγκιπας Κάρολος, γίνει βασιλιάς.

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ μετά την απόσυρσή τους από τα βασιλικά καθήκοντα και τη μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, αποκαλύπτονται ακόμη και στις διαφορές ως προς τις ανακοινώσεις για τη γέννηση της Λίλι και του Αρτσι – το 2019. Η ανακοίνωση για τον ερχομό της Λίλι έγινε όποτε το θεώρησαν σκόπιμο οι νέοι γονείς, ενώ τα Ανάκτορα είχαν εκδώσει ανακοίνωση για την επικείμενη γέννηση του Αρτσι μόλις ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού. Επίσης, στην ανακοίνωση της Λίλι οι γονείς της μιλούν θερμά και ανθρώπινα, σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η ανακοίνωση της γέννησης του Αρτσι ήταν ψυχρή, τυπική και αποστειρωμένη. Είχε, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ορολογία όσον αφορά την ώρα γέννησής του. 

Οι δούκες του Σάσεξ, προκειμένου να απολαύσουν τις πρώτες ημέρες του μωρού, έλαβαν γονική άδεια από τις εργασίες τους, ενώ δεν πρόκειται να δώσουν άμεσα φωτογραφία του στα ΜΜΕ – κανόνας απαράβατος για κάθε βασιλική γέννηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή