CNN: Το μακρύ χέρι της Κίνας πιάνει τους Ουιγούρους και στις αραβικές χώρες

CNN: Το μακρύ χέρι της Κίνας πιάνει τους Ουιγούρους και στις αραβικές χώρες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένδειξη της εκτεταμένης πλέον επιρροής της Κίνας στον αραβικό κόσμο ερμηνεύεται το φαινόμενο εκδίωξης Ουιγούρων, μιας φυλής Μουσουλμάνων Κινέζων πολιτών, και από αραβικές χώρες μετά τη βίαιη (τις περισσότερες φορές) απομάκρυνσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες από το καθεστώς του Πεκίνου.

Οι Ουιγούροι έχουν εδώ και δεκαετίες υποστεί καταπίεση και παραβίαση των δικαιωμάτων τους στη δυτική Κίνα και έχουν υποχρεωθεί να κινηθούν δυτικά προς τις μουσουλμανικές χώρες, καταλήγοντας είτε σε αραβικά κράτη είτε στην Τουρκία.

Ωστόσο η αυξημένη επιρροή διά της λεγόμενης ήπιας ισχύος του Πεκίνου έχει ως αποτέλεσμα οι αραβικές χώρες να στέλνουν πίσω στην Κίνα τους Ουιγούρους που έχουν διαφύγει και το κινεζικό καθεστώς επιθυμεί να περάσει από δίκη.

Μόνο στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 περιπτώσεις έκδοσης ομόδοξων με τους Άραβες Ουιγούρων στην Κίνα, σύμφωνα με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται επανειλημμένα τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και στη Σαουδική Αραβία.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η σιωπή του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της καταπίεσης των Ουιγούρων στην Κίνα, τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται ως απόλυτος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των απανταχού Μουσουλμάνων, η τουρκική αντιπολίτευση φωνάζει υπέρ της προστασίας των Ουιγούρων, και ένας μεγάλος πληθυσμός της μουσουλμανικής αυτής φυλής έχει εισρεύσει και βρει καταφύγιο στην Τουρκία και φοβάται απελάσεις πίσω στην Κίνα και από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Οι οικογένειες των Ουιγούρων που εκδίδονται πίσω στην Κίνα φοβούνται ότι οι συγγενείς τους καταλήγουν σε κλειστά στρατόπεδα στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας όπου υπολογίζεται πως διαβιούν έως και 2 εκατομμύρια Ουιγούροι.

Οι χώρες της Δύσης πιέζουν το Πεκίνο να πάψει να καταδυναστεύει, όπως εκτιμούν, τους Ουιγούρους που έχουν τη δική τους κουλτούρα και γλώσσα και από το 2016 φέρονται να υφίστανται έντονη πίεση από το κινεζικό καθεστώς να αφομοιωθούν, αποτασσόμενοι το Ισλάμ, μαθαίνοντας κινεζικά και διδασκόμενοι την ιδεολογία του κινεζικού κομμουνισμού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για γενοκτονία των Ουιγούρων. Η Κίνα απορρίπτει όλες αυτές τις κατηγορίες ως δυτική αντι-κινεζική προπαγάνδα.

Οι Ουιγούροι πλέον αισθάνονται ότι δεν είναι πια ασφαλείς ούτε στις ομόδοξες χώρες δυτικά της Κίνας και αισθάνονται προδομένοι από τους Μουσουλμάνους που υποτίθεται θα τους προσέφεραν καταφύγιο, σύμφωνα με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του CNN.
 
Σε ανοικτή τους επιστολή πάνω από 12 μουσουλμανικές χώρες όπως τα ΗΑΕ, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία δήλωσαν δημοσίως ότι στηρίζουν την πολιτική της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, ως απάντηση στις δυτικές επικρίσεις κατά της Κίνας στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή