ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζεφ Μπέζος θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Ο Τζεφ Μπέζος θα ταξιδέψει στο Διάστημα

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο Τζεφ Μπέζος θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο Διάστημα με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του πυραύλου New Shepard, που κατασκευάστηκε από τη διαστημική εταιρεία του, Blue Origin. Η πτήση έχει προγραμματισθεί για τις 20 Ιουλίου, μόλις 15 ημέρες αφότου ο Μπέζος αναμένεται να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος της Amazon. Σύμφωνα με την Blue Origin, ο μικρότερος αδελφός του, Μαρκ Μπέζος, θα συμμετάσχει επίσης στην πτήση. «Από τότε που ήμουν πέντε ετών ονειρευόμουν να ταξιδέψω στο Διάστημα», δήλωσε ο Μπέζος σε δημοσίευσή του στο Instagram. «Στις 20 Ιουλίου θα κάνω αυτό το ταξίδι μαζί με τον αδελφό μου. Η μεγαλύτερή μου περιπέτεια, με τον καλύτερό μου φίλο». 

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, ο Μπέζος θα είναι ο πρώτος από τους δισεκατομμυριούχους μεγιστάνες του Διαστήματος που θα κάνουν μια βόλτα με τον πύραυλο τελευταίας τεχνολογίας στον οποίο επένδυσαν εκατομμύρια για να κατασκευάσουν. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX, Ελον Μασκ, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Διάστημα σε μία από τις κάψουλες της εταιρείας του, ενώ ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, του οποίου η εταιρεία, Virgin Galactic, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαστημικές πτήσεις για εξαιρετικά πλούσιους πελάτες, έχει δηλώσει ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων επιβατών στο αεροσκάφος του, ωστόσο η πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το 2021. Στην επανδρωμένη πτήση της Blue Origin, η κάψουλα έξι θέσεων και ο πύραυλος New Shepard θα εκτοξευθούν προς την άκρη του Διαστήματος σε μια πτήση 11 λεπτών, που θα φθάσει πάνω από 97 χλμ. πάνω από τη Γη. Αν και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πόσο θα πουλήσει τα εισιτήρια, δήλωσε ότι θα δοθεί μια θέση στον νικητή πλειστηριασμού διάρκειας ενός μηνός, που λήγει στις 12 Ιουνίου, και η αξία προσφορών έφθασε για κάθε θέση τα 2,8 εκατ. δολάρια. 

Εκτός από τον New Shepard, η Blue Origin εργάζεται επίσης για να αναπτύξει τον πύραυλο New Glenn, τον οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι θα χρησιμοποιήσει για να στείλει κυβερνητικούς και εμπορικούς δορυφόρους των ΗΠΑ σε τροχιά, καθώς και για ταξίδια στο βαθύ Διάστημα.

Η Blue Origin ήλπιζε να συμμετάσχει στο σχέδιο της NASA για την αποστολή της στο φεγγάρι έως το 2024, αλλά η SpaceX κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή του σκάφους που θα στείλει τους αστροναύτες στη Σελήνη. Η Blue Origin κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης, αν και η NASA τόνισε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να δικαιούται να υποβάλει προσφορά για μελλοντικές αποστολές της. Ο Μπέζος χαρακτήρισε την Blue Origin ως το πιο σημαντικό έργο του. «Βλέπεις τη Γη από το Διάστημα και αυτό σε αλλάζει. Αλλάζει τη σχέση μας με αυτόν τον πλανήτη, με την ανθρωπότητα», υπογράμμισε. «Θέλω να πάω σε αυτή την πτήση, είναι αυτό που ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή. Είναι μια περιπέτεια. Είναι μεγάλη υπόθεση για μένα».