ΚΟΣΜΟΣ

Διασημότητες καλούν την G7 να δώσει εμβόλια κατά της Covid-19 στις φτωχές χώρες

Eνόψει της συνόδου κορυφής, περίπου 30 σταρ του θεάματος και του αθλητισμού καλούν τα μέλη της Ομάδας των Επτά να δώσουν σε φτωχές χώρες δόσεις εμβολίων, στηρίζοντας την ανάλογη έκκληση της Unicef

Διασημότητες καλούν την G7 να δώσει εμβόλια κατά της Covid-19 στις φτωχές χώρες

Eνόψει της συνόδου κορυφής της G7 που διεξάγεται από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, περίπου 30 διασημότητες του θεάματος και του αθλητισμού κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ομάδας των Επτά να δώσουν σε φτωχές χώρες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, στηρίζοντας την ανάλογη έκκληση της Unicef.

Ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Λίαμ Νίσον, Ορλάντο Μπλουμ, Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, Γούπι Γκόλντμπεργκ και οι τραγουδίστριες Μπίλι Έιλις, Κέιτι Πέρι και Ανζελίκ Κίντζο. 

Σταρ του ποδοσφαίρου όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ή ο Σέρχιο Ράμος, των αγώνων αυτοκινήτου (Φερνάντο Αλόνσο) ή του τένις (Άντι Μάρεϊ) συνέβαλαν επίσης σε αυτή την έκκληση προς τις επτά πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Την επιστολή υπογράφουν ακόμα η Κλόντια Σίφερ, ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και η Ολίβια Κολμαν. 

Σε ανοικτή επιστολή τους, οι διασημότητες καλούν τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι θα μοιραστούν επειγόντως με τις φτωχές χώρες τουλάχιστον το 20% των προμηθειών δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.

«Με μια αναμενόμενη δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού και η απειλή παραλλαγμένων στελεχών», υπογραμμίζουν στην έκκλησή τους.

«Ο κόσμος πέρασε ενάμισι χρόνο στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, όμως ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και να παράγει νέα στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν πάλι εκεί απ΄όπου ξεκινήσαμε.Αυτό σημαίνει νέο κλείσιμο σχολείων, περισσότερη αναστάτωση στη φροντίδα υγείας και ακόμα μεγαλύτερη πτώση της οικονομίας – απειλώντας το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι συντάκτες της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, AFP