Προς συμβιβαστική λύση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Προς συμβιβαστική λύση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμβιβαστική λύση για τον Κανονισμό με τον οποίο θα θεσπιστεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) προτείνουν οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος).

Με σημερινή επιστολή τους – που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» – προς την εκτελεστική διευθύντρια της EASO (που θα μετεξελιχθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), τα αρμόδια μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ίλβα Γιόχανσον, Μαργαρίτης Σχοινάς), τον υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι «5» προτείνουν η υιοθέτηση του Κανονισμού για τη νέα υπηρεσία να προχωρήσει χωρίς να ισχύσουν «σε αυτήν τη φάση» οι διατάξεις που αφορούν τον μηχανισμό παρακολούθησης και τις συνθήκες δυσανάλογης πίεσης.  

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η οποία συζητήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων σήμερα στο Λουξεμβούργο: «Κατόπιν εκτεταμένων διαβουλεύσεων με τα σχετικά εμπλεκόμενα μέρη, πιστεύουμε ότι όντως υπάρχει μία ευκαιρία αυτή τη στιγμή για να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του Κανονισμού και τον μετασχηματισμό της EASO σε μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, υπό τον όρο ότι τα άρθρα 13, 14 και 22 του υφιστάμενου κειμένου για τον μηχανισμό παρακολούθησης και τη δυσανάλογη πίεση […] δεν θα τεθούν εν ισχύι σε αυτήν τη φάση».

Σε σχέση με τα επίμαχα άρθρα, η επιστολή αναφέρει ότι «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τη συναίνεσή μας» και να «δεσμευτούμε σε περαιτέρω ευθύνες, όσο δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος επί κοινά συμφωνημένων κανόνων αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου και προβλέψιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα ανακουφίσει ουσιαστικά τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Σε αυτό το πνεύμα, θέλουμε να προτείνουμε μία πραγματιστική λύση, που περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη διασύνδεση αυτών των πτυχών του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης επί του Κανονισμού για το AMMR (Διαχείριση Μετανάστευσης και Ασύλου)».

Ο ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης που περιλαμβάνεται στον Κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έχει προταθεί από την Κομισιόν με κεντρικό σκοπό την αποτροπή επαναπροωθήσεων. Η ευρύτερη πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο, που κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέχει ακόμα από το να πετύχει τη σύγκλιση μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων (οι “5” της Μεσογείου έναντι των σκληρών του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας και της Δανίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή