Tο cloud έφερε… μπλακ άουτ σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Tο cloud έφερε… μπλακ άουτ σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντικό αλλά σύντομο μπλακ άουτ υπέστησαν χθες το πρωί ορισμένες από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές σελίδες του Διαδικτύου, με τους New York Times, τη γαλλική Le Monde και τους βρετανικούς Financial Times και Guardian να βρίσκονται εκτός λειτουργίας για περισσότερο από μία ώρα. Οι χρήστες που προσπαθούσαν να συνδεθούν βρίσκονταν μπροστά σε μήνυμα σφάλματος που ανέφερε «σφάλμα 503 υπηρεσία μη προσβάσιμη» ή «αποτυχία σύνδεσης». Προβλήματα αντιμετώπισαν και ιστοσελίδες κρατικών υπηρεσιών σε ΗΠΑ και Βρετανία, με τις υπηρεσίες του βρετανικού κράτους, στη διεύθυνση gov.uk, να μην είναι προσβάσιμες για αρκετή ώρα. Ακόμη και η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου εμφάνιζε για περίπου μισή ώρα το μήνυμα «Η σελίδα αυτή βρίσκεται εκτός λειτουργίας».

Το παγκόσμιο μπλακ άουτ προκλήθηκε από βλάβη στα δίκτυα της εταιρείας Fastly, δημοφιλούς παρόχου ευρυζωνικών δικτύων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη βλάβη το πρωί της Τρίτης. Σε μήνυμά της το μεσημέρι, η Fastly ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα ύστερα από ολική επαναφορά των ρυθμίσεων του συστήματος διακομιδής δεδομένων μέσω του «νέφους» (cloud). 

Τα δεδομένα εταιρειών όπως η Fastly αποθηκεύονται σε τράπεζες διακομιστών (server banks), οι οποίες επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση σε δεδομένα και την επιτάχυνση των λειτουργιών του Διαδικτύου. Οι τράπεζες αυτές εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων χωρίς τη δημιουργία «στενωπών» που θα προκαλούσε η συσσώρευση πολλαπλών αιτημάτων από διάφορες πηγές. Η εταιρεία Fastly αποκαλείται «πλατφόρμα στα όρια του νέφους» και δίνει τη δυνατότητα σε «απαιτητικές» ιστοσελίδες, όπως αυτές των μέσων ενημέρωσης, να προσφέρουν υλικό υψηλής ευκρίνειας και βίντεο χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην ανάκτηση και προβολή του στις οθόνες μας.

Από τη βλάβη των δικτύων της εταιρείας επηρεάστηκαν και οι δραστηριότητες της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ηλεκτρονικών αγορών στον κόσμο, αυτής της Amazon. Τη λειτουργία τους διέκοψαν επίσης η ιστοσελίδα κατ’ οίκον παράδοσης Deliveroo, η σελίδα ανταλλαγής φωτογραφιών Pinterest και η εφαρμογή αναγνώρισης μουσικών κομματιών Shazam.

Ο αλγόριθμος κατανομής σήματος της Fastly αποφάσισε με δικά του κριτήρια πού να προσφέρει σήμα, με τη λειτουργία ιστοσελίδων να διακόπτεται στο Τέξας, στο Λονδίνο και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά όχι στο Βερολίνο ή στη Βαρσοβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή