Βρετανία: Η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει στη βόρεια Αγγλία, αλλά ο Τζόνσον επιμένει στο άνοιγμα

Βρετανία: Η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει στη βόρεια Αγγλία, αλλά ο Τζόνσον επιμένει στο άνοιγμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί δεν αντέχουν άλλο τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται διατεθειμένος να τηρήσει πάση θυσία την υπόσχεση για άρση των απαγορευτικών στις 21 Ιουνίου, ακόμη κι αν η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στη βόρεια Αγγλία και κάποιοι υπουργοί εμφανίζονται έτοιμοι για παράταση των μέτρων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζόνσον, που ως γνωστόν παρακολουθεί πολύ στενά την κοινή γνώμη με επιστημονικά μέσα, μετρήσεις κλπ, τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του στοιχεία που να τον πείθουν να μην προχωρήσει στην άρση των περιορισμών την άλλη Δευτέρα όπως έχει υποσχεθεί.

Η 21η Ιουνίου έχει αποκληθεί από την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση ως η Ημέρα Ελευθερίας (Freedom Day), κατά την οποία αναμένεται να χαλαρώσουν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχει επιβάλει το Λονδίνο. Προβλέπεται ακόμη και η άρση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της μάσκας.

Ωστόσο οι νεότεροι αριθμοί των κρουσμάτων είναι απολύτως απογοητευτικοί για τη χώρα που θεωρούσε ότι εμβολιάζοντας με μία δόση το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είχε διώξει τον κίνδυνο.

Έτσι οι νέες μολύνσεις αυτή την εβδομάδα εμφανίζουν άνοδο ούτε λίγο ούτε πολύ 91% στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς την Τρίτη καταγράφηκαν 6.048 νέα κρούσματα έναντι 3.165 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι δε θάνατοι από κορωνοϊό ανέβηκαν από επτά μια εβδομάδα πριν σε 13 την Τρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 126 εισαγωγές σε νοσοκομεία με την ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού, οι 28 είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά μόνο τρεις ασθενείς είχαν κάνει και τις δύο.

Ειδικά στη βορειοδυτική Αγγλία η ινδική μετάλλαξη, γνωστή πλέον ως Δέλτα, όχι μόνο έχει κυριαρχήσει αλλά και πιέζει σημαντικά το σύστημα υγείας σε πόλεις όπως το Μπόλτον. Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες κάνουν λόγο για νέο κύμα της πανδημίας.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μια παράταση των μέτρων κατά μία με δύο εβδομάδες, ενώ άλλοι προτείνουν την επέκταση των περιορισμών για πάνω από έναν μήνα ακόμη, έως το κλείσιμο των σχολείων για το καλοκαίρι στις 23 Ιουλίου.

Πηγή: The Guardian, Sky News, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή