Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)

Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «θαλάσσια βλέννα», όπως αποκαλείται το φαίνομενο μόλυνσης των υδάτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις του κόσμου στην περιοχή, συνιστώντας σαφώς αρνητική δημοσιότητα για τη γειτονική χώρα και την πάλαι ποτέ Βασιλίδα των Πόλεων. Είναι όμως φαινόμενο που απαιτεί προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος κινηματογραφιστής και δύτης Ταχσίν Τσεϊλάν βούτηξε στα νερά εκεί ώστε για να καταγράψει από κοντά την κατάσταση.

«Η συμφορά της Θάλασσας του Μαρμαρά είναι αντίκτυπος των πράξεων του ανθρώπου. Είναι οι συνέπειες των οικιακών λυμάτων και της ρύπανσης», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος κινηματογραφιστής που ετοιμάζει ντοκιμαντέρ σχετικά με τα αποτελέσματα της θαλάσσιας βλέννας.

Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)-1
Φωτ.: Reuters

Με πλήρη εξάρτυση και αψηφώντας τους κινδύνους που έχει τυχόν επαφή των συγκεντρωμένων μικροοργανισμών με την ανθρώπινη επιδερμίδα, ο κ. Τσεϊλάν τόλμησε να πάει στην περιοχή ώστε να κατανοήσει και να εντοπίσει το μέγεθος του φαινομένου, που προς το παρόν φαίνεται να περιορίζεται από τις τουρκικές αρχές με τοπικό φράγμα.

«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στη θάλασσα, νομίζω ότι η φύση δεν αξίζει να της κάνουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο έμπειρος δύτης και κινηματογραφιστής.

Μετά την έξοδό του από τα νερά, κάποιος φαίνεται να ρίχνει νερό με τη μάνικα πάνω στη στολή του κ. Τσεϊλάν για να τον καθαρίσει.

Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)-2
Φωτ.: Reuters

Από την άλλη βέβαια κάποιοι βλέπουν στην περιβαλλοντική αυτή καταστροφή μια… ευκαιρία για αυτοπροβολή, σαν να μην πρόκειται για μια τραγωδία. Ευτυχώς (;) το κανό δεν τούμπαρε…

Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)-3
Φωτ.: Associated Press

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα καθαρίσει «τις θάλασσές μας από τη μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας», ωστόσο είναι ο ίδιος που κατηγορείται για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη με το μεγαλεπίβολο σχέδιό του για τη διάνοιξη καναλιού που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή