ΚΟΣΜΟΣ

Δυσοίωνη πρόβλεψη PAHO: «Θα χρειαστούν χρόνια για το τέλος της πανδημίας»

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 34.000 θάνατοι στην αμερικανική ήπειρο

Δυσοίωνη πρόβλεψη PAHO: «Θα χρειαστούν χρόνια για το τέλος της πανδημίας»

Εάν η διασπορά της Covid-19 συνεχιστεί με τους τωρινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν χρόνια για να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο στην αμερικανική ήπειρο, αναφέρει ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), καλώντας μάλιστα τις χώρες να μοιραστούν τις περισσευούμενες δόσεις εμβολίων που διαθέτουν.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 34.000 θάνατοι στην αμερικανική ήπειρο, και τέσσερις από τις πέντε χώρες με τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων παγκοσμίως βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, ανέφερε η επικεφαλής του PAHO, Καρίσα Ετιέν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Οργανισμό.

«Εάν συνεχιστούν οι υπάρχουσες τάσεις, τότε οι υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην περιοχή μας θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να θέσουμε υπό έλεγχο αυτό τον ιό στην αμερικανική ήπειρο», δήλωσε η Ετιέν.

Ο αριθμός μολύνσεων  σε πολλές περιοχές της αμερικανικής ηπείρου, είναι σε υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η εμφάνισε των νέων και πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια παρακολούθησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Μόλις το 10% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο PAHO εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ, την Ισπανία και τον Καναδά για τις δεσμεύσεις τους για δωρεά εκατομμυρίων δόσεων καθώς και για χρηματοδοτήσεις, όμως η επικεφαλής τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Πηγή: Reuters