Δημοσκόπηση ECFR: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο την Τουρκία

Δημοσκόπηση ECFR: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο την Τουρκία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την όλο και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ευρώπη έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα δημοσκόπησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR). Σύμφωνα με αυτά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί τον σημαντικότερο αντίπαλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι η Ρωσία ή η Κίνα. Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων Γάλλων και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκία «αντίπαλο» ή «ανταγωνίστρια» της Ευρώπης των «27». Την ίδια άποψη εξέφρασε επίσης το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών. Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν από την Ε.Ε. να ασκεί πιο αυστηρή κριτική στην Τουρκία και την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ευθύνονται. Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί, Δανοί, Πορτογάλοι και Αυστριακοί θα ήθελαν οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο. Αυτό δεν ισχύει, όμως, στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου η πλειονότητα εξέφρασε επιθυμία σύσφιγξης των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.

Δημοσκόπηση ECFR: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν  ως αντίπαλο την Τουρκία-1

Στη Γαλλία, τέλος, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, ποσοστό 66% δήλωσε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας «νοσεί». Την ίδια γνώμη για την πολιτική σκηνή των χωρών τους έχουν οι περισσότεροι Ιταλοί (80%), Ισπανοί (80%), Βούλγαροι (63%), Πορτογάλοι (55%), Πολωνοί (60%) και Ούγγροι (54%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή