Κορωνοϊός: H Κίνα επιστρέφει στα πολύ αυστηρά lockdown

Κορωνοϊός: H Κίνα επιστρέφει στα πολύ αυστηρά lockdown

Όσοι μπαίνουν στη χώρα υφίστανται καραντίνα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα βιώνει ένα πανδημικό deja vu: Γειτονιές ξανά σε αυστηρό lockdown, χιλιάδες σε καραντίνα, εκατομμύρια πολίτες περνούν από έλεγχο μέσα σε μερικές μέρες, ενώ οι επιβάτες από το εξωτερικό μένουν κλειδωμένοι για μέρες ή και μήνες κατά περίπτωση.

Οι συνθήκες του 2020 φαίνεται να επιστρέφουν στην Κίνα και θα συνεχίσουν να αποτελούν κεντρικό κομμάτι της κινεζικής καθημερινότητας δεδομένων των επανεμφανίσεων του κορωνοϊού.

Η Κίνα είχε φανεί να ελέγχει απολύτως την πανδημία πριν ένα χρόνο. Ωστόσο εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού έχουν εμφανιστεί και τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το εάν τα κινεζικά εμβόλια είναι σε θέση να σταματήσουν τη μετάδοσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Τα νεότερα κρούσματα προέρχονται από τη μεγαλούπολη της Γκουανγκζού. Οι αρχές αποδίδουν το τοπικό πρόβλημα στη μετάλλαξη Δέλτα που έχει σαρώσει την Ινδία. Η πόλη, πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, ήλεγξε σχεδόν όλο τον πληθυσμό της (που αριθμεί 18,7 εκατομμύρια κατοίκους) από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη, και κάποιους από τους πολίτες και για δεύτερη φορά. Πάνω από 180.000 κάτοικοι σε γειτονιές της Γκουανγκζού έχουν τεθεί σε απόλυτο lockdown, και δεν μπορούν να βγουν από την εξώπορτα παρά μόνο για ιατρικό έλεγχο.

Η μετάδοση του ιού φαίνεται ότι έγινε σε χώρους εστίασης, με τη μεταδοτικότητα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο στον ενάμιση χρόνο που βιώνει την πανδημία η Κίνα, σύμφωνα με τον Ζανγκ Ζουμπίν, υποδιευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της πόλης.

Κορωνοϊός: H Κίνα επιστρέφει στα πολύ αυστηρά lockdown-1
Στο κλειστό στάδιο της Γκουανγκζού έχουν στηθεί έκτακτες μονάδες διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό (φωτ. Reuters).

Τρομαγμένες από τη νέα έξαρση του κορωνοϊού οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν λίαν μακρόχρονη καραντίνα στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, προκαλώντας ανησυχία στις ξένες επιχειρήσεις. Έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των εταιριών-μελών του έχουν πληγεί από τους κινεζικούς περιορισμούς, που συνήθως εμποδίζουν την έλευση στελεχών ή απαραίτητων μηχανικών.

Ένα μήνα καραντίνα

Το Πεκίνο απαιτεί οι ταξιδιώτες από δεκάδες χώρες να περνούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε καραντίνα πριν καν πετάξουν, υπό την επιτήρηση του εργοδότη τους. Φθάνοντας στην Κίνα οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν δύο ή σε κάποιες περιπτώσεις τρεις και περισσότερες εβδομάδες σε καραντίνα υπό την επιτήρηση της κινεζικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα τεστ κάποιες φορές βγάζουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περισσότερα τεστ και πρόσθετες ημέρες απομόνωσης.

Πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η Κίνα θα διατηρήσει τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2022, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα οργανώσει το μεγάλο συνέδριό του.

Η μετάδοση του ιού έχει εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, ειδικά έναντι των νέων μεταλλάξεων. Ήδη οι Σεϋχέλλες και η Μονγκολία, που βασίζονται στα κινεζικά σκευάσματα αναφέρουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους, κυρίως με το Sinopharm.

Στην Κίνα οι αρχές πλέον σπεύδουν να εμβολιάσουν και τα παιδιά από 3 ετών και άνω, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας που παράγει το άλλο κύριο κινεζικό εμβόλιο, το Sinovac είπε ότι χρειάζεται και τρίτη δόση που δεκαπλασιάζει τα αντισώματα στον οργανισμό μέσα σε μια εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή