ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δημοσκοπικό προβάδισμα για CDU/CSU

Γερμανία: Δημοσκοπικό προβάδισμα για CDU/CSU

Λίγες ημέρες μετά την απροσδόκητα άνετη επικράτησή τους στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας – Ανχαλτ, την περασμένη Κυριακή, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες βλέπουν να διευρύνεται το δημοσκοπικό τους προβάδισμα έναντι των Πρασίνων. Παράλληλα βελτιώνεται η εικόνα και για τον νέο ηγέτη του κόμματος, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, αν γίνονταν αύριο εκλογές ο χριστιανοδημοκρατικός συνασπισμός CDU/CSU θα ερχόταν στην πρώτη θέση με 27% (αύξηση 2%) έναντι 22% των Πρασίνων (πτώση 2%). Πρακτικά στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας παραμένουν το σοσιαλδημοκρατικό SDP και το φιλελεύθερο FP, με 14% το καθένα, ενώ η ακροδεξιά AfD περιορίζεται στο 9% και το αριστερό κόμμα Die Linke στο 6%.

Εάν επιβεβαιώνονταν στις κάλπες αυτά τα αποτελέσματα, οι Πράσινοι θα ήταν το κόμμα-κλειδί για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, καθώς θα μπορούσαν να συμμαχήσουν είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβερνώσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η νέα ηγέτις των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, εξακολουθεί να έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το αξίωμα του καγκελαρίου, με ποσοστό 21% (πτώση τριών μονάδων), αλλά ο Αρμιν Λάσετ βελτιώνει την εικόνα του, φθάνοντας το 20%, με άνοδο μιας μονάδας. 

Την περασμένη Κυριακή, η CDU διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που την ήθελαν να δίνει αγώνα στήθος με στήθος απέναντι στην AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ, επικρατώντας με διαφορά άνω των έξι εκατοστιαίων μονάδων. «Η επιτυχία μας δείχνει ότι οι εκλογές δεν κρίνονται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από τους ψηφοφόρους», είχε πει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Λάσετ.

Στην προσπάθειά του να βελτιώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματός του, ο νέος ηγέτης της CDU προσέλαβε τη γνωστή δημοσιογράφο Τανίτα Κοχ, πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Bild, ως σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του. Η Κοχ θα συντονίζει την επικοινωνιακή εκστρατεία του κόμματος από τα κεντρικά του γραφεία στο Βερολίνο, ενώ μία από τις προτεραιότητές της θα είναι η βελτίωση της παρουσίας του Λάσετ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κατά γενική ομολογία χωλαίνει. Αλλά και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ύστερα από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, δεν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα.