ΚΟΣΜΟΣ

«Σκοτείνιασε» η Νέα Υόρκη από την μερική έκλειψη ηλίου (βίντεο)

Εντυπωσιακές εικόνες από την δακτυλιοειδή μερική ηλιακή έκλειψη – το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» όπως ονομάζεται – που έγινε την Πέμπτη 10 Ιουνίου κατέγραψαν κάμερες όπου ήταν ορατό το φαινόμενο

«Σκοτείνιασε» η Νέα Υόρκη από την μερική έκλειψη ηλίου (βίντεο)

Εντυπωσιακές εικόνες από την δακτυλιοειδή μερική ηλιακή έκλειψη – το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» όπως ονομάζεται – που έγινε την Πέμπτη 10 Ιουνίου και ήταν μερικώς ορατή από τις ΗΠΑ, κατέγραψαν κάμερες στη Νέα Υόρκη. 

Τέτοιου είδους έκλειψη (δακτυλιοειδής μερική) συμβαίνει, όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του ηλίου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη κάλυψε περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Το φαινόμενο ήταν πλήρως ορατό στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης. Στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου ορατό. 

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.