ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγές μπύρας δύο αιώνων αναβίωσαν σε Αββαείο στο Βέλγιο (εικόνες)

Μετά από 220 χρόνια, λειτουργεί και πάλι το ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen

Συνταγές μπύρας δύο αιώνων αναβίωσαν σε Αββαείο στο Βέλγιο (εικόνες)

Το Αββαείο Grimbergen στο κεντρικό Βέλγιο κάηκε τρεις φορές από την ίδρυσή του, το 1128. Εξ ου και το ότι το λογότυπό του είναι ο φοίνικας. Οι μοναχοί έφτιαχναν εκεί μπύρα αλλά σταμάτησαν μετά την πυρπόληση του μοναστηριού το 1798 στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι γραμμένες συνταγές είχαν χαθεί για αιώνες. Τώρα 220 χρόνια μετά, οι συνταγές εντοπίστηκαν –καθώς κάποιοι μοναχοί τις είχαν φυγαδεύσει– και το ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen λειτουργεί και πάλι.

Συνταγές μπύρας δύο αιώνων αναβίωσαν σε Αββαείο στο Βέλγιο (εικόνες)-1

Λίγες μέρες πριν, ο Karel Stautemas, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του αββαείου, ύψωσε ποτήρι ενώπιον άνω των 100 παρευρισκομένων και ανακοίνωσε ότι το ζυθοποιείο του μοναστηριού λειτουργεί και πάλι.

Έπρεπε να σπάσουν το γλωσσικό φράγμα καθώς όλες οι συνταγές ήταν γραμμένες σε Λατινικά και παλαιά Ολλανδικά. Με τη βοήθεια εθελοντών, αποκρυπτογράφησαν τα πάντα, «τους λυκίσκους που χρησιμοποιούσαν, τον τύπο των βαρελιών και φιαλών, ακόμη και λίστα των μπυρών που παρασκεύαζαν αιώνες πριν».

Συνταγές μπύρας δύο αιώνων αναβίωσαν σε Αββαείο στο Βέλγιο (εικόνες)-2

Ο Marc-Antoine Sochon, ο νέος αρχιζυθοποιός του μοναστηριού είπε ότι η μεσαιωνική μπύρα «ήταν ολίγον άγευστη», και οι μοναχοί στο αββαείο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές.

Οι φανατικοί της παράδοσης δεν πρέπει, όμως, να ανησυχούν καθώς, όπως τόνισε ο Stautemas, οι μοναχοί στον μεσαίωνα «κάθε δέκα χρόνια» ενημέρωναν τις συνταγές τους· κατά συνέπεια, οι 12 μοναχοί του Αββαείου Grimbergen σήμερα δικαιούνται να πειραματίζονται.

Η νέα μπύρα έχει αλκοολικό βαθμό 10,8% και ο Chris Selleslagh, ο δήμαρχος του Grimbergen, μιλώντας στον Guardian, συνέστησε να αρκεστεί ο πότης στο ένα ή δύο ποτήρια.

Από τη δεκαετία του 1950, το ζυθοποιείο της Carlsberg και της Heineken στο Alken-Maes παράγει μπύρα χρησιμοποιώντας την επωνυμία Grimbergen. Το μοναστήρι επωφελείτο από μέρος των κερδών αλλά δεν εμπλεκόταν στην παραγωγή. Οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να διανέμουν την μπύρα του μοναστηριού και θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια αλλά η ετικέτα Grimbergen στη φιάλη δεν είναι πλέον απλά και μόνο μια επωνυμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters