Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)

Χαμόγελα και χαλαρό κλίμα μεταξύ των ηγετών της G7 επιφύλασσε η πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους έπειτα από δύο χρόνια, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμόγελα και χαλαρό κλίμα μεταξύ των ηγετών της G7 επιφύλασσε η πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους έπειτα από δύο χρόνια, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έπειτα από μήνες τηλεδιασκέψεων, επέστρεψαν γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κορνουάλη της Βρετανίας, ενώ το βράδυ θα παραστούν σε δεξίωση που θα παραχωρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και αύριο Σάββατο θα έχουν μπάρμπεκιου στην παραλία.

Στη σύνοδο της G7 συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της πολυμέρειας έπειτα από χρόνια απομόνωσης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η Τζιλ Μπάιντεν «απαντά» στη Μελάνια Τραμπ με το… σακάκι της

Πρώτη φορά συμμετέχουν στη G7 και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι. Αντίθετα θα είναι η τελευταία για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ενδεχομένως για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι χειραψίες έλειψαν, όχι όμως και οι χαιρετισμοί με αγκώνες και γροθιές.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-1
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-2
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-3
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-4
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-5
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-6
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-7
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-8
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-9
Φωτ. Α.Ρ.

Δρακόντεια μέτρα

Οι παραλίες της Κορνουάλης, τουριστικό θέρετρο για τους Βρετανούς τους καλοκαιρινούς μήνες, φαίνονται λιγότερο ειδυλλιακές αυτήν την εβδομάδα, καθώς στην περιοχή έχουν υψωθεί φράκτες και έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι της περιοχής μπορεί να έχουν συνηθίσει το μποτιλιάρισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο συνήθως δεν υπάρχει τόσο έντονη αστυνομική και στρατιωτική παρουσία: μια φρεγάτα επιτηρεί δια θαλάσσης την ακτή, ένοπλοι στρατιώτες φυλάσσουν τους κύριους χώρους και περίπου 5.000 επιπλέον αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Οι τοπικές αρχές έχουν μισθώσει ένα κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας 3.000 ατόμων, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά των ακτών, για να φιλοξενήσουν μερικούς από τους επιπλέον αξιωματικούς.

⇒ Διαβάστε ακόμη: G7: Εμβόλια και κλίμα στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ένας κεντρικός δρόμος είναι κλειστός για ολόκληρη την εβδομάδα και οι τοπικές γραμμές τρένων και λεωφορείων έχουν κλείσει. Ένας μεταλλικός φράκτης ύψους 3 μέτρων (το οποίο ονομάζεται «δαχτυλίδι από ατσάλι») έχει κατασκευαστεί γύρω από το κάστρο Treganna στον κόλπο του Carbis, όπου θα μείνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες. Η ασφάλεια είναι επίσης αυστηρή στην κοντινή πόλη Falmouth, την κύρια βάση διεθνών μέσων που καλύπτουν τη σύνοδο κορυφής. Κεντρικοί δρόμοι είναι κλειστοί επί μέρες, ενώ οι τοπικές γραμμές τρένων και λεωφορείων έχουν κλείσει.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-10
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-11
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-12
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-13
Φωτ. Α.Ρ.

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)-14
Φωτ. Α.Ρ.

Ένα δισεκατομμύριο εμβόλια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και ο πιο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων κατά της covid-19 από τις πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των πιο φτωχών.

Μπροστά στις αυξανόμενες εκκλήσεις για αλληλεγγύη, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις» και να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Covid-19: Η G7 θα αναγγείλει τη δωρεά ενός δισ. δόσεων εμβολίων στις φτωχές χώρες

Δεν αρκούν όμως, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις: η G7 πρέπει να εγκρίνει την αναστολή των πατεντών για τα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να επιτρέψει τη μαζική τους παραγωγή. Ουάσινγκτον και Παρίσι τάσσονται υπέρ της κίνησης αυτής, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη.

«Με τους τρέχοντες ρυθμούς οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα χρειαστούν 57 χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό των χωρών της G7. Είναι ηθικά απαράδεκτο αλλά και αντιπαραγωγικό με δεδομένο τον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού», υπογράμμισε η Oxfam.

Σχέδιο Μάρσαλ για το κλίμα

Η άλλη προτεραιότητα της συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα παραλειπόμενα της G7: Χαμόγελα μεταξύ των ηγετών, δρακόντεια μέτρα και διαμαρτυρίες (εικόνες)

Κορωνοϊός: 791 νέα κρούσματα, 11 θάνατοι, 375 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή