ΚΟΣΜΟΣ

Επίμονες διαταραχές ύπνου έφερε η πανδημία

Επίμονες διαταραχές ύπνου έφερε η πανδημία

Η αϋπνία ταλαιπωρούσε ήδη μέρος του πληθυσμού πριν από την πανδημία. Ο φόβος, το άγχος και η διαταραχή της καθημερινότητας έχουν προκαλέσει σύνδρομο «κορωνο-αϋπνίας», με το φαινόμενο να διατηρείται ή ακόμη και να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ χιλιάδων ενηλίκων το περασμένο καλοκαίρι, το 20% των Αμερικανών ανέφεραν διαταραχή του ύπνου εξαιτίας της πανδημίας. Οι ερευνητές έθεσαν το ερώτημα δέκα μήνες αργότερα, τον περασμένο Μάρτιο, για να διαπιστώσουν ότι ο αριθμός είχε αυξηθεί δραματικά. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πάσχουν από αϋπνία και το ήμισυ δήλωσε ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν χειρότερη, παρότι το ποσοστό κρουσμάτων υποχωρούσε και οι απαγορεύσεις είχαν αρθεί.

«Πολλοί πίστευαν ότι ο ύπνος τους θα βελτιωνόταν, καθώς βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Δυστυχώς, τα πράγματα στο πεδίο του ύπνου είναι χειρότερα από πέρυσι» σημειώνει η δρ Φαρίχα Αμπάσι – Φάινμπεργκ, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Υπνου (AASM). Η χρόνια αϋπνία είναι πολύ περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Εξασθενίζει το ανοσοποιητικό, περιορίζει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, διαβήτη, άνοιας και καρδιοπάθειας. Οσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο συντομότερη θα είναι η ζωή του, υποστηρίζουν πολλές μελέτες. 

Ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι υιοθέτησαν νέες συνήθειες ύπνου, ξενυχτώντας περισσότερο και ξυπνώντας πιο αργά, διαταράσσοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό τους. Η σωματική άσκηση μειώθηκε στο ελάχιστο και περάσαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αυξήσαμε το σωματικό μας βάρος, ήπιαμε περισσότερο οινόπνευμα και σβήσαμε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εργασίας, σχολείου και κατοικίας. Ολοι οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν τη διαδικασία του ύπνου.

Την ίδια ώρα, το άγχος έδειξε να κορυφώνεται. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση, στην πλειονότητά τους οι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι και έχουν έντονο άγχος για την υγεία, τα οικονομικά και για το ενδεχόμενο κάποιο αγαπητό τους πρόσωπο να προσβληθεί από COVID-19. Περισσότεροι από το 50% των γονέων λένε ότι ανησυχούν για την ψυχική υγεία των παιδιών τους, ενώ 41% των ενηλίκων  υποστηρίζουν ότι σήμερα νιώθουν περισσότερο άγχος απ’ ό,τι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Δεν υποφέρουν, όμως, όλοι από διαταραχές του ύπνου. Διεθνής ιατρική ομάδα, που πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ τριών εκατ. κατοίκων του Λος Αντζελες, της Νέας Υόρκης, της Σεούλ, του Λονδίνου και της Στοκχόλμης, διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες αύξησαν κατά μέσον όρο τον χρόνο ύπνου τους κατά 25 λεπτά σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν όσοι συνηθίζουν να πέφτουν αργά για ύπνο, καθώς δεν χρειαζόταν πια να σηκώνονται με ξυπνητήρι. «Η μόνη ιστορία επιτυχίας αφορά τα “νυχτοπούλια”. Οι άνθρωποι αυτοί πήραν την εκδίκησή τους και έζησαν, επιτέλους, σύμφωνα με το βιολογικό τους ρολόι» λέει ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, Μάθιου Ουόκερ.

Απλές μέθοδοι

Οι ειδικοί συνιστούν μερικές απλές μεθόδους για την αντιμετώπιση της αϋπνίας:

• Ακολουθήστε τον κανόνα των 25 λεπτών. Αν δεν σας πάρει ο ύπνος σε 25 λεπτά ή αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ξανακοιμηθείτε στον χρόνο αυτόν, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ασχοληθείτε με κάτι που σας χαλαρώνει και σας προκαλεί υπνηλία, προτού επιστρέψετε στο κρεβάτι.

• Αλλάξτε ρουτίνα. Πάρτε μολύβι και χαρτί μία με δύο ώρες πριν κοιμηθείτε και καταγράψτε όλες τις σκέψεις σας. «Οταν όσα σας ανησυχούν βρίσκονται στο χαρτί, τσαλακώστε το και πετάξτε το στα σκουπίδια. Αυτό λέγεται άδειασμα σκέψεων» επισημαίνει η δρ Αϊλίν Ρόζεν, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Η συμβολική αυτή χειρονομία θα σας δώσει δύναμη και θα σας ηρεμήσει.

• Μια αιτία αϋπνίας είναι η διαρκής χρήση οθονών, ακόμη και στο κρεβάτι. Το έντονο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των αγαπημένων μας συσκευών λέει στον εγκέφαλό μας ότι δεν είναι ώρα για ύπνο. Ο κανόνας είναι απλός: αφήστε όλες τις συσκευές στο σαλόνι. 

• Τηρείτε, τέλος, ρουτίνα ύπνου και να αποφεύγετε την καφεΐνη μετά τις δύο το μεσημέρι.