Κρίστιαν Έρικσεν: «Πέθανε και επανήλθε» δηλώνει καθηγητής καρδιολογίας – Δύσκολη η επιστροφή του στο γήπεδο

Κρίστιαν Έρικσεν: «Πέθανε και επανήλθε» δηλώνει καθηγητής καρδιολογίας – Δύσκολη η επιστροφή του στο γήπεδο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Δανία έχασε. Αλλά η ζωή νίκησε». Με αυτό τον τίτλο εφημερίδα της Δανίας αποτύπωσε τα όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο στη διάρκεια του αγώνα του Euro 2021 με τη Φινλανδία. Και ένας από τους πρώτους που χάρισαν τη ζωή στον Κρίστιαν Έρικσεν ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας Σιμόν Κιάερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έτρεξε κοντά του. 

Διαβάστε επίσης

Oι… τύχες του Ερικσεν

Ο Κρίστιαν Έρικσεν δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, δηλώνει ο πρώην καρδιολόγος του

Μάλιστα πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ηρωϊκή στάση του συμπαίκτη του Έρικσεν καθώς εκμεταλλεύθηκε κάθε δευτερόλεπτο μέχρι να φτάσουν οι γιατροί για να τον κρατήσει στη ζωή. Συγκεκριμένα, φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν είχε γυρίσει η γλώσσα του ενώ κείτονταν αναίσθητος προχωρώντας ακόμη και στις πρώτες μαλάξεις. 

Ο ρόλος του δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά κάλεσε και τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν μία ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Έρικσεν, προκειμένου να αφήσουν τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, μακριά από τις κάμερες, ενώ στη συνέχεια έτρεξε στη σύζυγο του Έρικσεν για να την παρηγορήσει ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι τρομακτικές σκηνές.

Ο κορυφαίος καρδιολόγος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Δρ Σκοτ Μάρειϊ δήλωσε στην Sportsmail ότι ο Έρικσεν ήταν «τυχερός» που είχε τόσο καλή υποστήριξη γύρω του.

«Είμαστε τυχεροί που οι παίκτες στο γήπεδο ήξεραν τι να κάνουν, να τον βάλουν σε ασφαλή θέση και να βεβαιωθούν ότι δεν θα πνιγεί και να ειδοποιήσουν την ιατρική ομάδα», δήλωσε.

Ο γιατρός της Εθνικής, Μόρτεν Μποέσεν ανέφερε ότι άμεσα κατάλαβε πως δεν υπήρχε δευτερόλεπτο για χάσιμο.

«Ανέπνεε και μπορούσα να νιώσω τον σφυγμό του. Αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε. Προχωρήσαμε σε ανάνηψη και καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω και μου μίλησε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας Σαντζάι Σάρμα, δήλωσε στο BBC ότι «αυτό που έσωσε τη ζωή του ήταν η πολύ άμεση ιατρική φροντίδα».

Κρίστιαν Έρικσεν: «Πέθανε και επανήλθε» δηλώνει καθηγητής καρδιολογίας – Δύσκολη η επιστροφή του στο γήπεδο-1
Φωτ. EPA/Friedemann Vogel

 

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Κρίστιαν Έρικσεν θα μπορέσει να παίξει ξανά επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να παίξει γιατί οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί», ανέφερε. 

«Χωρίς να θέλω να είμαι κυνικός, πέθανε σήμερα, αν και για λίγα λεπτά, αλλά πέθανε και επανήλθε. Θα τον άφηνε ένας γιατρός να πεθάνει ξανά; Η απάντηση είναι όχι», τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι τα αίτια της καρδιακής ανακοπής του Έρικσεν μπορεί να περιλαμβάνουν μια άγνωστη κατάσταση υγείας ή μια υψηλή θερμοκρασία, ωστόσο το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν ξύπνιος στο νοσοκομείο ήταν ένα πολύ καλό σημάδι.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή