ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: «Απολογία» Προτάσεβιτς σε οργουελικό σκηνικό

Ο φυλακισμένος Ρομάν Προτασέβιτς έκανε μια ακόμη δημόσια εμφάνιση - Σκηνή από Κάφκα ή Όργουελ λέει η αντιπολίτευση

Λευκορωσία: «Απολογία» Προτάσεβιτς σε οργουελικό σκηνικό

Ο φυλακισμένος Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, έκανε την εμφάνιση του σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ, δηλώνοντας ότι νοιώθει καλά και δεν τον έχουν χτυπήσει, την οποία ωστόσο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως μια ακόμη δημόσια εμφάνιση που έγινε με εξαναγκασμό. 

Τη συνέντευξη τύπου για τους δημοσιογράφους οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, στο οποίο έφεραν τον κρατούμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς. Οι δημοσιογράφοι εκ των προτέρων δεν γνώριζαν, γράφει το BBC στην ρωσική ιστοσελίδα του, ότι ο Προτάσεβιτς θα είναι στην αίθουσα και πως την τελευταία στιγμή στο τραπέζι στο οποίο θα έπρεπε να κάτσουν οι ομιλητές, τοποθέτησαν μια τεμπέλα με το όνομα του δημοσιογράφου. 

«Όπως βλέπετε, την τελευταία στιγμή στη σύνθεση των συμμετεχόντων έγιναν αλλαγές. Μάθαμε για την επιθυμία του Ρομάν να επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ανατόλι Γκλαζ. 

Ο Προτάσεβιτς, ο οποίος καθόταν δίπλα σε τέσσερις αξιωματούχους, δύο εκ των οποίων φορούσαν στολές, είπε ότι δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και ότι ήταν καλά στην υγεία του μετά τη σύλληψη του τον περασμένο μήνα, όταν το αεροσκάφος της Ryanair, στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ. 

«Όλα είναι καλά με μένα. Κανένας δεν με χτύπησε, κανείς δεν με άγγιξε» δήλωσε. «Αντιλαμβάνομαι την ζημία που προκάλεσα όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στην χώρα. Τώρα θέλω να κάνω κάθε τι που μπορώ για να διορθώσω την κατάσταση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία συναλλαγή με την ανάκριση. Όλα έγιναν οικειοθελώς, κανείς δεν εξανάγκασε».

Ο Προτάσεβιτς είπε δεν άλλαξε τις πολιτικές του απόψεις και δεν περνάει με το μέρος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Δεν άλλαξα τις πολιτικές μου απόψεις, μπορώ εντίμως και ανοιχτά να πω μπροστά σε όλες τις κάμερες ότι δεν θα γίνω πολιτικός υποστηρικτής του προέδρου. Έτσι είναι. Ναι, τον εκτιμώ ειλικρινά, σαν άνθρωπο που μπόρεσε να αντέξει μπροστά σε όλες τις πιέσεις, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Όμως δεν θα γίνω οπαδός του προέδρου, ούτε ότι περνάω πλήρως με το μέρος του κράτους», είπε.

Λευκορωσία: «Απολογία» Προτάσεβιτς σε οργουελικό σκηνικό-1

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς στην φυλακή όπου κρατείται δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνέτ και δεν βλέπει συχνά την δικηγόρο του. Μόνο στις 8 Ιουνίου συναντήθηκε μαζί της, ενώ τις προηγούμενες 10 ημέρες προσπαθούσε καθημερινά να τον συναντήσει. 

Οι δημοσιογράφοι του BBC που ήταν διαπιστευμένοι στην συνέντευξη Τύπου, αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Προτάσεβιτς εξέφρασε την επιθυμία να «επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ», αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ο φυλακισμένος δημοσιογράφος μπορεί να βρίσκεται παρά την θέληση του. 

«Αυτή δεν είναι μια συνέντευξη Τύπου αλλά μια σκηνή είτε από τον Κάφκα είτε από τον Όργουελ» , δήλωσε ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. 

Ο Προτάσεβιτς έχει εμφανισθεί αρκετές φορές από τότε που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στις 23 Μαΐου. Είχε παραδεχθεί μάλιστα τη συνωμοσία που είχε κάνει για να ανατρέψει τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο οργανώνοντας «ταραχές», ενώ είχε ανακαλέσει τις επικρίσεις του κατά του Λουκασένκο. 

Πηγές: Reuters, TASS, BBC