Κίνα: Έρευνα για διαρροή ραδιενέργειας

Κίνα: Έρευνα για διαρροή ραδιενέργειας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τις αναφορές για διαρροή ραδιενέργειας από κινεζικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας μελετά εδώ και δέκα ημέρες η αμερικανική κυβέρνηση, ύστερα από προειδοποίηση της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας και διαχειρίστριας των εγκαταστάσεων για «επικείμενη ραδιολογική απειλή».

Στην προειδοποίησή της, η γαλλική εταιρεία Framatome, κατασκευάστρια και συντηρήτρια του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, κατηγορεί την κινεζική υπηρεσία ατομικής ασφάλειας για αυθαίρετη αύξηση των ορίων επιφυλακής στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Ταϊσάν της επαρχίας Γκουαντόνγκ, σε μία προσπάθεια να μη διακοπεί η λειτουργία του. Η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να ενημερώσει την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ασφάλειας, μέσω επιστολής προς το υπουργείο Ενέργειας στην Ουάσιγκτον.

Παρά την ανησυχητική επιστολή της Framatome, η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά πως οι εγκαταστάσεις της Ταϊσάν δεν βρίσκονται ακόμη σε «επίπεδο συναγερμού» και ότι η διαρροή δεν απειλεί, προς στιγμήν, την υγεία των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και των κατοίκων της γύρω περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που ξένη εταιρεία αποφασίζει μονομερώς να απευθυνθεί στην αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας βοήθεια σε διαφωνία της με κινεζικό κρατικό οργανισμό. Η κινεζική εταιρεία ενέργειας, με την οποία συνεργάζεται η Framatome στην Ταϊσάν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, δεν έχει παραδεχθεί την ύπαρξη βλάβης στον αντιδραστήρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πραγματοποίησε συναντήσεις για το θέμα, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει συζητήσει το ζήτημα με το Παρίσι. Η Ουάσιγκτον έχει έλθει επίσης σε επαφή με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Πεκίνου. Στελέχη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ενέργειας επέμειναν ότι για την ώρα δεν υπάρχει απειλή για την υγεία Κινέζων πολιτών. Σε περίπτωση κινδύνου για τον πληθυσμό της επαρχίας Γκουαντόνγκ, η Ουάσιγκτον έχει συμβατική υποχρέωση να γνωστοποιήσει το περιστατικό.

Η Framatome επικοινώνησε με την αμερικανική κυβέρνηση καταθέτοντας αίτημα εξαίρεσης, το οποίο θα της επιτρέψει να μοιρασθεί απόρρητη αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνική βοήθεια με τις κινεζικές υπηρεσίες, για την επισκευή του αντιδραστήρα. Η εξαίρεση αυτή χορηγείται μόνο σε περίπτωση «επικείμενης ραδιολογικής απειλής». Το εργοστάσιο στην Ταϊσάν εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως οι μετρήσεις ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων είναι «κανονικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή