Φάρσα τα περί κυβερνοεπιθέσεων, λέει ο Πούτιν

Φάρσα τα περί κυβερνοεπιθέσεων, λέει ο Πούτιν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, ο πρώτος συμφώνησε με την εκτίμηση του Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Παρατηρητές κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες από τη σύνοδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο διάλογος είναι το βήμα που μας απομακρύνει από την άβυσσο». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Πούτιν ρωτήθηκε αν η χώρα του εξαπολύει ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών υποδομών. «Το θέμα έχει γίνει φάρσα», απάντησε. «Μας κατηγορούν για ένα σωρό πράγματα, ανάμειξη σε εκλογές, κυβερνοεπιθέσεις… πού είναι τα στοιχεία;». Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να εκδώσει στις ΗΠΑ υπόπτους για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τους, εφόσον γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και από τις ΗΠΑ. 

Αλλα ζητήματα στα οποία μπορεί να σημειωθεί πρόοδος είναι, σύμφωνα με τον Πούτιν, οι συμφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, η αντιμετώπιση περιφερειακών εστιών αστάθειας, όπως είναι η Συρία και η Λιβύη, και η κλιματική αλλαγή. «Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα, τότε πιστεύω μπορούμε να πούμε ότι η σύνοδος δεν έγινε χωρίς λόγο», δήλωσε ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση της χώρας του. Μετά τη σύνοδο κορυφής δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά χωριστές δηλώσεις. 
Πάντως, το σημείο εκκίνησης είναι πολύ χαμηλό, όπως επιβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του G7 στην Κορνουάλη. «Νομίζω ότι (ο Πούτιν) έχει δίκιο, βρισκόμαστε σε χαμηλό σημείο και εξαρτάται από το αν εκείνος θα αντιδράσει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει κάνει». 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισήμανε ότι η στρατιωτική πίεση που δέχεται η χώρα του από τη Ρωσία δεν έχει σταματήσει, καθώς 90.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με φονικά όπλα συνέβαλε στην επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, ενώ η αυριανή σύνοδος κορυφής έπεσε στο τραπέζι μετά τις πρόσφατες εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, που είχαν κινδυνεύσει να εμπλέξουν την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή