ΗΠΑ: Υποκλοπή δεδομένων συμβούλου του Τραμπ

ΗΠΑ: Υποκλοπή δεδομένων συμβούλου του Τραμπ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα προσωπικά δεδομένα από τους υπολογιστές του πρώην νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Ντον Μαγκάν, είχε ζητήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2018, στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από διαρροές προς τον Τύπο σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας υπέρ του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Μαγκάν ενημερώθηκε πριν από ένα μήνα ότι τα προσωπικά του δεδομένα από ηλεκτρονικό λογαριασμό του στην εταιρεία Apple είχαν παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές του 2018. Τα στελέχη του υπουργείου, αρμόδια για την έρευνα, δεν ενημέρωσαν όμως τον Μαγκάν για ποια ακριβώς στοιχεία ερεύνησαν. Ελάχιστα γνωρίζουν επίσης οι Times για το περιεχόμενο της κλήτευσης της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, πέρα από το ότι εγκρίθηκε από σώμα ενόρκων στην περιφέρεια της ανατολικής Βιρτζίνια.

Το γεγονός, όμως, ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλεξαν ηλεκτρονικά δεδομένα από τις συσκευές εν ενεργεία νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, τα οποία διατήρησαν απόρρητα για τρία χρόνια, είναι πρωτοφανές. Η αποκάλυψη γίνεται στον απόηχο της υπόθεσης υποκλοπής προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων και Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου, οι οποίοι ερευνούσαν πληροφορίες για τον Λευκό Οίκο Τραμπ από εμπιστευτικές πηγές. Την Κυριακή, η ηγεσία του Κογκρέσου άσκησε πιέσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν.

Από τη μεριά της, η Apple ανέφερε στον Μαγκάν ότι υπάκουσε στην εισαγγελική εντολή, αρνούμενη ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες στον πρώην νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για ποια στοιχεία παρέδωσε στους ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Τραμπ διέταξε τον Μαγκάν να καθαιρέσει τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μαγκάν αρνήθηκε και απείλησε με παραίτηση. Η έκθεση Μιούλερ περιέγραψε την οργή του Τραμπ απέναντι στον Μαγκάν. Ο τέως πρόεδρος φέρεται να αποκάλεσε τον Μαγκάν «ψεύτη» και «πηγή των διαρροών» ενώπιον στελεχών του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή