ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: «Ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Τέξας: «Ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών κατά της COVID-19 έδωσε το Σάββατο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Τέξας, απορρίπτοντας αγωγή που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι του νοσοκομείου Houston Methodist προκειμένου να μην εμβολιασθούν. 

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Λιν Χιουζ, έκρινε την υπόθεση λίγες ημέρες αφότου το νοσηλευτικό ίδρυμα έθεσε σε διαθεσιμότητα 178 εργαζομένους οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιασθούν προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 7ης Ιουνίου. Οπως επισήμανε ο δικαστής, στόχος της πολιτικής του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν ήταν ο εξαναγκασμός των εργαζομένων, αλλά «να τους κρατήσει πιο ασφαλείς, όπως και τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους». 

«Οι 117 ενάγοντες», συνέχισε ο δικαστής Χιουζ, «πρέπει να κάνουν τώρα τις δικές τους επιλογές και να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Μπορούν να συναινέσουν να εμβολιασθούν. Αν, όμως, απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να εργαστούν κάπου αλλού». Επίσης, υπενθύμισε στους μηνυτές ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει το δικαίωμα επιβολής μέτρων σε οποιαδήποτε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες και όχι μόνο για τον εμβολιασμό. 

«Αν ένας εργαζόμενος αρνηθεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, να προσέλθει νωρίτερα στην εργασία του, να αλλάξει γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη εντολή, μπορεί να απολυθεί νομίμως. Κάθε πρόσληψη οριοθετεί τη συμπεριφορά του εργαζομένου με αντάλλαγμα τον μισθό του. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της συναλλαγής», σημείωσε. Οπως αποκαλύπτεται από τα δικαστικά έγγραφα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που θα εξακολουθήσουν να αρνούνται να εμβολιαστούν μπορούν να απολυθούν μετά τη λήξη της περιόδου των δύο εβδομάδων που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων που κατέθεσαν την αγωγή, Τζάρεντ Γούντφιλ, τόνισε ότι πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση, φθάνοντας ακόμα και μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. «Αυτή είναι μια μάχη σε έναν ευρύτερο πόλεμο υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτή την άδικη πολιτική», κατέληξε.