ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρο: Στροφή 180 μοιρών – Ζητεί από τη Pfizer να επισπεύσει την παράδοση εμβολίων

Μπολσονάρο: Στροφή 180 μοιρών – Ζητεί από τη Pfizer να επισπεύσει την παράδοση εμβολίων

Την επιτάχυνση του προγράμματος παράδοσης των εμβολίων της Pfizer κατά της Covid-19, ζήτησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, με στόχο να προωθηθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Οι τέσσερις ηγέτες που απέτυχαν να διαχειριστούν την πανδημία

Το αίτημα αυτό αποτελεί στροφή 180 μοιρών για τον ακροδεξιό πρόεδρο, ο οποίος πέρυσι αγνόησε την προσφορά εμβολίων από τη Pfizer, σύμφωνα με μαρτυρία στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον γραφείο του προέδρου, ο Μπολσονάρο, ο προσωπάρχης του και οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της Pfizer στη Βραζιλία, τη Μάρτα Ντίεζ, και τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική, Κάρλος Μουρίγιο.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ρώτησε τους επικεφαλής της Pfizer αν οι παραδόσεις των εμβολίων της που είναι προγραμματισμένες για φέτος μπορούν να γίνουν τον Ιούνιο και όχι το τέταρτο τρίμηνο, επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης.

Η Pfizer Βραζιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από Covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, όμως μόνο το 10,3% των 210 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει λάβει μία δόση εμβολίου και 3,5% έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, κυρίως με τα εμβόλια της κινεζικής Sinovac Biotech και της AstraZeneca.

Ο Μπολσονάρο, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια και αντιτάχθηκε στην επιβολή lockdown στη χώρα, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της Covid-19, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι αποτελεσματική.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της χώρας είχε βγει και είχε πει απευθυνόμενος στους πολίτες: «Αν το εμβόλιο της Pfizer σας μετατρέψει σε αλιγάτορες, δικό σας πρόβλημα».

Ο ακροδεξιός ηγέτης ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Μάρτυρας κατέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές της Pfizer πέρυσι για την αγορά εμβολίων.

Η Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία με τη Pfizer τον Μάρτιο για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με τις πρώτες να φτάνουν στη χώρα στο τέλος Απριλίου. Δεύτερο συμβόλαιο τον Μάιο προβλέπει την παράδοση στη χώρα επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters