Ο’ Λίρι για πτήση Ryanair: Ελεγαν στον πιλότο μας ότι το αεροσκάφος ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά

Ο’ Λίρι για πτήση Ryanair: Ελεγαν στον πιλότο μας ότι το αεροσκάφος ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιλότος της πτήσης της Ryanair που εξετράπη της προγραμματισμένης πορείας της, με σκοπό να προσγειωθεί στη Λευκορωσία και να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, δεν είχε άλλη επιλογή από το αλλάξει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς το Μινσκ, δήλωσε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο πιλότος είχε προειδοποιηθεί ότι αν συνέχιζε την κανονική πορεία της πτήσης προς τη Λιθουανία, θα ενεργοποιούταν εκρηκτικός μηχανισμός με τον οποίο είχε παγιδευτεί το αεροπλάνο.

Όπως δήλωσε ο Ο’ Λίρι, ο πιλότος προσπάθησε να λάβει οδηγίες από την αεροπορική εταιρεία, όμως βρήκε «τοίχο» στους αρμόδιους Λευκορώσους αξιωματούχους, οι οποίοι του είπαν ψευδώς ότι η Ryanair δεν απαντάει στο τηλέφωνο. Για αυτό το λόγο, χαρακτήρισε το περιστατικό «προμελετημένη παραβίαση» των διεθνών κανόνων αερομεταφορών εκ μέρους της Λευκορωσίας, κάτι το οποίο το Μινσκ αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας στο ότι δεν έλαβε χώρα καμία εξαναγκαστική προσγείωση.

Μιλώντας σε μία επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ο’ Λίρι παρουσίασε εξαιρετικά αναλυτικά την όλη πορεία της εκτροπής της επίμαχης πτήσης της Ryanair, η οποία παρότι απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνους, προσγειώθηκε τελικώς στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Αναφορικά με την απειλή περί ύπαρξης βόμβας στο αεροσκάφος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair σημείωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Μινσκ ειδοποίησαν τον πιλότο σχετικά με «μία πειστική απειλή, ότι όταν το αεροπλάνο θα έμπαινε στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας ή θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Βίλνους, μία βόμβα που βρισκόταν εν πτήσει θα ενεργοποιούταν». Όταν ο τελευταίος ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το επίπεδο της απειλής, η απάντηση που πήρε έκανε λόγο για «κόκκινο συναγερμό», κάτι το οποίο «δεν του άφηνε καμία εναλλακτική», παρά να προσγειώσει το αεροπλάνο του στο Μινσκ.

Ακολούθως, ο πιλότος προσπάθησε «επανειλημμένα» να επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων της Ryanair, όμως «το Μινσκ του απαντούσε με τη δικαιολογία, ότι η Ryanair στην Πολωνία δεν απαντούσε στο τηλέφωνο». Όπως αναφέρει ο Ο’ Λίρι, η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες είναι οι συνηθισμένοι προορισμοί προσγείωσης των πτήσεων που εκτρέπονται της πορείας τους σε αυτή την περιοχή, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία επιλογή στον πιλότο παρά να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή