ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εμφανώς αδυνατισμένος ο Κιμ – Νέα σενάρια για την υγεία του

Βόρεια Κορέα: Εμφανώς αδυνατισμένος ο Κιμ – Νέα σενάρια για την υγεία του

Η υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα ζήτημα που το περικλείει ένας πυκνός αέρας μυστηρίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το κατά πόσο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι σε θέση να κυβερνά είναι συχνά, ξεκινώντας από απλές απορίες σχετικά με τη φυσική του κατάσταση και τον παράγοντα της παχυσαρκίας του και φτάνοντας μέχρι φήμες που τον θέλουν ακόμη και… νεκρό.

Έχει πάρει κι άλλο βάρος; Δυσκολεύεται με την αναπνοή του, όπως φαίνεται από τις σχετικά μικρές αποστάσεις που κάνει με τα πόδια; Τι συμβαίνει με αυτό το μπαστούνι; Γιατί έλειψε από εκείνη τη σημαντική επέτειο; Ερωτήματα επί ερωτημάτων σχετικά με την υγεία του Κιμ, τα οποία δεν τελειώνουν ποτέ, ενισχυόμενα από τον συνδυασμό του υψηλού βάρους του με τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και νικοτίνης που καταναλώνει, το ιστορικό καρδιακών προβλημάτων της οικογένειας του, τη διεθνή απομόνωση του «κράτους-παρία» του οποίου ηγείται και τον απόλυτο ελέγχο των «εξαγωγών» και «εισαγωγών» ειδήσεων από και προς τη Βόρεια Κορέα.

Βασικότερος φορέας όλων αυτών των φημών και ερωτημάτων είναι προφανώς η Νότια Κορέα, η οποία νιώθει την «καυτή ανάσα» του βορειοκορεατικού οπλοστασίου και των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών του, διοχετεύοντας ακολούθως τις εικασίες στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή τη φορά όμως οι φήμες για την υγεία του Κιμ που θα διοχετεύσει στον υπόλοιπο κόσμο είναι διαφορετικές. Καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν μοιάζει για άλλη μία φορά βαρύτερος απ’ ό, τι τον έχουμε συνηθίσει, αλλά αξιοπρόσεκτα πιο αδύνατος. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται στις τελευταίες φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του βορειοκορεατικού κράτους, στις οποίες ο Κιμ μοιάζει να έχει χάσει πολύ βάρος. Ειδικότερα, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ενδέχεται να έχει χάσει μέχρι και 20 κιλά, κατεβαίνοντας σημαντικά από τα 140 που φέρεται να ζύγιζε μέχρι πρότινος.

Σε αντίθεση με τις συχνές φήμες για την κακή κατάσταση της υγείας του, αυτή τη φορά ενδέχεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με τον Κιν να κάνει μία συνειδητή προσπάθεια να χάσει κιλά και να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Χονγκ Μιν, αναλυτής στο κορεατικό ινστιτούτο για την Εθνική Ενότητα με έδρα τη Σεούλ, τονίζοντας ότι αν αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του δεν θα εμφανιζόταν δημόσια στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών της Β. Κορέας.

Μολαταύτα, αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή στην εμφάνιση του δεν έχει κεντρίσει σημαντικά το ενδιαφέρον των νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζουν φωτογραφίες με τον Κιμ πριν και μετά.

Το ζήτημα της διαδοχής

Όπως είναι λογικό, το κύριο ζήτημα που απορρέει από κάποιο πιθανό σοβαρό πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, είναι η διακυβέρνηση της χώρας και μαζί της η διαδοχή. Όπως αναφέρει ο Σέο Γιου-Σεόκ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ, η πρόσφατη δημιουργία του θεσμού του πρώτου γραμματέα του Κόμματος Εργατών, του δεύτερου υψηλότερου δηλαδή αξιώματος της χώρας, ενδέχεται να συνδέεται με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο Κιμ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι πιθανό να έδωσε την έγκριση του για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αξιώματος, μετά από πιέσεις ανώτατων αξιωματούχων, χωρίς όμως να αναθέσει σε κάποιον τη συγκεκριμένη θέση, κάτι που ίσως να χαλάρωνε τη σφιχτή λαβή του στην εξουσία.

Πηγή: A.P.