Γερμανία: Δημοσκοπικό προβάδισμα για CDU/CSU

Γερμανία: Δημοσκοπικό προβάδισμα για CDU/CSU

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδαφος κερδίζει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αφήνοντας πίσω το κόμμα των Πρασίνων, γεγονός που αποτυπώνεται σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφονται προσκόμματα στην προσπάθεια των Οικολόγων να μπουν στην καγκελαρία, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Στα τέλη Απριλίου οι Πράσινοι προπορεύονταν δημοσκοπικά των Συντηρητικών. Η ορμή τους, άλλωστε, ενισχύθηκε μετά την επιλογή για το αξίωμα της καγκελαρίου, της Αναλένα Μπέρμποκ. Το σύνθημά της περί «νέας αρχής» φάνηκε να γοητεύει το εκλογικό σώμα. 

Ομως, ένα πλήγμα στις περιφερειακές εκλογές, το σκάνδαλο απόκρυψης εισοδημάτων από την Μπέρμποκ, «μία ηλίθια παράλειψη» όπως είχε δηλώσει τότε, και η αμφιλεγόμενη πρόταση υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στους Πράσινους, οι οποίοι πλέον νιώθουν την «καυτή ανάσα» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που ακολουθούν κατά πόδας. 

Η έρευνα της εταιρίας Forsa για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL καταγράφει αύξηση της υποστήριξης στους Συντηρητικούς κατά μία μονάδα, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα (28%). Αντιστοίχως, οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 21%. Τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) ανέρχονται στο 14%, της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο 9% και της αριστερής Linke στο 7%.

Μία δεύτερη δημοσκόπηση της Allensbach δίνει στους Συντηρητικούς 29,5%, στους Πράσινους 21,5% και στους Σοσιαλδημοκράτες 17%.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα κριθεί η μελλοντική κατεύθυνση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και βασικού άξονα των σχέσεων με τη Ρωσία. Καθώς η Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να εγκαταλείψει την καγκελαρία στις 26 Σεπτεμβρίου, η μελλοντική πορεία της χώρας εξαρτάται από το ποιος θα κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση: το κόμμα των Πρασίνων ή η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή