ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Ιστορική η πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό (εικόνες)

Διάστημα: Ιστορική η πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό (εικόνες)

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό εκτοξεύθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Μέσα σε ένα πελώριο νέφος γκρίζου καπνού, ο πύραυλος Long March 2F που μεταφέρει το διαστημόπλοιο Shenzhou-12, στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες, «σηκώθηκε» από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι, στις 09:22 ώρα Πεκίνου (04:22 ώρα Ελλάδας).

Διάστημα: Ιστορική η πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό (εικόνες)-1

Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν για τρεις μήνες στον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό, το πιο μακρό χρονικό διάστημα που έχει παραμείνει οποιοσδήποτε κινέζος αστροναύτης σε χαμηλή τροχιά. Θα διαμείνουν στο Τιανχέ «Ουράνια αρμονία», το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που είναι ήδη επιχειρησιακό αφού τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου (σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων).

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός αναμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τα επόμενα περίπου 10 χρόνια.

Η αποστολή Σεντζού-12 θα είναι η τρίτη από τις 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού μεταξύ του 2021 και του 2022. Προβλέπεται να γίνουν τέσσερις επανδρωμένες πτήσεις.

Πέραν του τμήματος του Τιανχέ που βρίσκεται ήδη σε τροχιά, τα δύο τμήματα που μένουν – πρόκειται για εργαστήρια – σχεδιάζεται να σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά. Θα επιτρέψουν να διεξαχθούν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, της αστρονομίας και των διαστημικών τεχνολογιών.

Οι τρεις αστροναύτες καλούνται να φέρουν σε πέρας τη συντήρηση της μονάδας, να εγκαταστήσουν υλικό, να κάνουν εξόδους στο διάστημα, να φροντίσουν την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών για την επέκταση του διαστημικού σταθμού και των χώρων διαμονής μελλοντικών πληρωμάτων.

Διάστημα: Ιστορική η πρώτη επανδρωμένη πτήση προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό (εικόνες)-2

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση, η επιτυχία της αποστολής αποτελεί ζήτημα πρεστίζ για το Πεκίνο, που ετοιμάζεται να εορτάσει την 1η Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Στο μεταξύ, με ταχύτατους ρυθμούς προετοιμάζεται και η NASA για το πρόγραμμα «Αρτεμις», που θα επιστρέψει τον άνθρωπο στον φυσικό δορυφόρο της Γης, το 2024. Ηδη, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του συστήματος προώθησης της αποστολής Αρτεμις 1, το οποίο ωστόσο αυτή τη φορά θα μεταφέρει μόνο μια κούκλα με ανθρώπινη μορφή, με τη βοήθεια της οποίας η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος θα συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την επίδραση του διαστημικού ταξιδιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Επειδή όμως και μια κούκλα πρέπει να έχει όνομα, η NASA έθεσε σε ψηφοφορία τις οκτώ προτάσεις της (Εϊς, Ουάργκο, Δήλος, Ντίαρτ, Κάμπος, Σάκλετον, Μοντγκόμερι και Ράιτζελ). Η ψηφοφορία ξεκίνησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οριστική επιλογή θα ανακοινωθεί στις 28 Ιουνίου.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters