Χαμηλά επίπεδα προστασίας από εμβόλιο CureVac

Χαμηλά επίπεδα προστασίας από εμβόλιο CureVac

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποτυχία κατέληξε η κλινική μελέτη του εμβολίου CVnCoV της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, στέλνοντας τη μετοχή της στα τάρταρα, αφού για λίγες ώρες έχασε πάνω από το 50% της αξίας της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας, το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα που δεν ξεπερνά το 47% και έτσι δεν προσεγγίζει καν τον στόχο της κλινικής μελέτης. Προφανώς η δυσάρεστη διαπίστωση θέτει εν αμφιβόλω την παράδοση εκατομμυρίων δόσεων στην Ε.Ε.

Το συμπέρασμα για τη χαμηλή αποτελεσματικότητά του εξήχθη μετά την καταγραφή 134 κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ των 40.000 συμμετεχόντων στην κλινική μελέτη στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες προσδοκίες για το γερμανικό εμβόλιο είχαν ενισχυθεί μετά τον καθορισμό ηλικιακών ορίων για τα σκευάσματα της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο ώστε να αποτραπούν οι σπανιότατες παρενέργειες που αυτά προκαλούν. Το CVnCoV, επίσης, αναμενόταν να συμβάλει στην καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών κρατών μικρού και μεσαίου εισοδήματος που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της ανεπάρκειας εμβολίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CureVac, τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής του εμβολίου οφείλονται σε τουλάχιστον 13 μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Δείγματα από 124 ασθενείς υποβλήθηκαν σε γενετική ανάλυση για να διαπιστωθεί ποιο στέλεχος κορωνοϊού προκάλεσε τη λοίμωξη. Σε μία περίπτωση απομονώθηκε το αρχικό στέλεχος του ιού, που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019. Για τα υπόλοιπα ευθύνονταν μεταλλαγμένα στελέχη, με υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Επίσης, η παρασκευάστρια εταιρεία ανέφερε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό στις νεότερες ηλικίες, αλλά όχι στους άνω των 60 ετών, που είναι η ηλικιακή ομάδα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19.

Ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, δρ Αμες Αντάλτζια, εξηγεί ότι η περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν μπορεί να ερμηνευθεί πλήρως από την ύπαρξη μεταλλάξεων. Μάλιστα, ο ίδιος θέλει να δει την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσου, της ανάγκης νοσηλείας και των θανάτων. «Αν μπορεί να εισφέρει το εμβόλιο στη μείωση αυτών των δεικτών, τότε, παρά τη μικρή αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή της λοίμωξης με συμπτώματα, παραμένει ένα πολύτιμο όπλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή