Κατασκοπεία: Πληροφορίες για Κινέζο υφυπουργό ασφαλείας ότι αυτομόλησε και μίλησε στις ΗΠΑ περί Γουχάν

Κατασκοπεία: Πληροφορίες για Κινέζο υφυπουργό ασφαλείας ότι αυτομόλησε και μίλησε στις ΗΠΑ περί Γουχάν

Εάν όντως έφυγε από τον Κίνα πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχου του Πεκίνου που αυτομολεί

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες για την αυτομόληση Κινέζου υφυπουργού, που είναι πιθανό να έχει διαρρεύσει στις ΗΠΑ στοιχεία για το περιώνυμο εργαστήριο της Γουχάν, κυκλοφορούν στον αμερικανικό και τον βρετανικό Τύπο.

Σε μια υπόθεση με στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ με έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον, ο υφυπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Κίνας Ντονγκ Τζιγουέι φέρεται να διέφυγε μαζί με την κόρη του στις ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου. Εάν επιβεβαιωθεί πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κίνας που θα έχει αυτομολήσει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντονγκ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον σχετικά με το τι συμβαίνει στο εργαστήριο της Γουχάν, για το οποίο διατυπώνονται υποψίες σχετικά με τον ρόλο του στο ξέσπασμα και τη διάδοση του κορωνοϊού στην Κίνα. Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν και κινεζόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντιτίθενται στο καθεστώς του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμη: 

Προστίθεται μάλιστα ότι είναι όσα μετέφερε στους Αμερικανούς ο Κινέζος πρώην υφυπουργός που έκαναν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λάβει πιο σοβαρά τη θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Γουχάν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή και είναι πιθανό να προέρχεται από πηγές που επιθυμούν τη διαιώνιση των θεωριών συνωμοσίας.

Ο κ. Ντονγκ είχε σύμφωνα με τα αμερικανικά ρεπορτάζ καθήκοντα συντονισμού της κινεζικής αντικατασκοπείας από το 2018 έως τη μέρα που φέρεται να αυτομόλησε.

Το ζήτημα του κ. Ντονγκ φέρεται να τέθηκε κατά την πρόσφατη σινο-αμερικανική σύνοδο στην Αλάσκα, με την κινεζική αποστολή να ζητεί από την Ουάσιγκτον την έκδοσή του αυτομολήσαντος υπουργού.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του Χαν Λιαντσάο, πρώην αξιωματούχου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που διέφυγε στο εξωτερικό μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί απαίτησαν την επιστροφή στην Κίνα του κ. Ντονγκ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αρνήθηκε.

Πηγή: Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή