ΗΠΑ: Ανάφλεξη κρουσμάτων σε Πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

ΗΠΑ: Ανάφλεξη κρουσμάτων σε Πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Αύξηση στους ρυθμούς κρουσμάτων με κύρια αιτία την ινδική μετάλλαξη εμφανίζουν Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει χαμηλός.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση στους ρυθμούς κρουσμάτων με κύρια αιτία την ινδική μετάλλαξη εμφανίζουν Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει χαμηλός.

Η ισχυρή μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης (που έχει εντοπιστεί σε 41 Πολιτείες) σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες από αυτές φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία που ο στόχος του Προέδρου Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έστω με μία δόση έως τις 4 Ιουλίου, επισήμως πλέον δεν θα επιτευχθεί. 

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Scott Gottlieb, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων  (FDA) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer επιβεβαίωσε τον συσχετισμό λέγοντας: «Δεν σημαίνει ότι η (ινδική μετάλλαξη) είναι πιο επικίνδυνη, αλλά ότι προσβάλλει ανθρώπους πιο εύκολα και αρχίζει να είναι κυρίαρχη και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περιοχές που δεν είναι εμβολιασμένες».

Στις ΗΠΑ καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον εμβολιασμό. Πολιτείες όπως το Βερμόντ και το Κονέκτικατ έχουν ποσοστά πάνω από 80%. Άλλες Πολιτείες πασχίζουν να ξεπεράσουν το 50%. Έτσι στο Κονέκτικατ δεν καταγράφεται έξαρση της επιδημίας, ενώ στο Μισισίπι, την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας και το Μιζούρι, δείχνουν σημαντική αύξηση. «Και αυτό εξηγείται εντελώς στο πόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει κατακτήσει ανοσία, διαμέσου του εμβολίου.  

Ο στόχος του 70% δεν επετεύχθη

Όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στόχος που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Covid με τουλάχιστον μία δόση έως την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, δεν θα επιτευχθεί.

Πρόκειται για τον πρώτο στόχο που δεν επιτυγχάνεται στην εκστρατεία εμβολιασμού των ΗΠΑ για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τον είχε θέσει προτεραιότητα στην αρχή της θητείας του.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επικαιροποίησε τα στοιχεία του, ταξινομώντας την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» ως «μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία». Την Παρασκευή, η επικεφαλής του CDC Ροσέλ Βαλένσκι δήλωσε στο CNN πως αναμένει ότι η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει η επικρατέστερη στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι πάνω από το 65% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου 10% αύξηση των δόσεων που χορηγήθηκαν από τότε που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου τον στόχο για εμβολιασμό του 70% έως την 4η Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που συγκεντρώθηκαν από τους New York Times, περισσότερο από το 80% των ενηλίκων στο Βερμόντ, τη Χαβάη και τη Μασσαχουσέττη έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid. Το Μισισίπι από την άλλη, βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της λίστας με ποσοστό 45%, ενώ στις προτελευταίες θέσεις βρίσκονται η Λουιζιάνα και τα νησιά Βέρτζιν, με ποσοστό 48%.

Φάουτσι: Εχουμε τα εργαλεία, ας τα χρησιμοποιήσουμε

Και ο Αντονι Φάουτσι χαρακτήρισε την  παραλλαγή «Δέλτα» ως την μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Covid-19 στην επικράτειά τους.

«Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη» στην παραλλαγή Δέλτα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19, δήλωσε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, προσθέτοντας ότι «αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου».

«Εχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Newsweek, CNN, New York Times, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή