Ευρωπαϊκή αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Ευρωπαϊκή αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αισιοδοξία για την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και ανησυχία για την ενίσχυση της μετάλλαξης Δέλτα υποδέχθηκε το καλοκαίρι η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξαντλήσει την αγοραστική της ικανότητα και να προμηθευθεί επιπλέον 150 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις από τη Moderna. Η νέα «παραγγελία» αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς. 

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία στις 28 Ιουνίου αναμένεται να χαρακτηριστεί «λευκή ζώνη» απ’ άκρου εις άκρον. Την ίδια ημέρα θα αρθεί ένα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν, η υποχρέωση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Στη Γερμανία έλαβε χθες τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αποστερώντας, ωστόσο, από τους φωτογράφους την ευκαιρία να την απαθανατίσουν ενώ σηκώνει τα μανίκια. 

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει ότι δεν θα τιμήσει τη δέσμευσή του για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων Αμερικανών μέχρι την 4η Ιουλίου. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζέφρεϊ Ζίεντς, επρόκειτο να ανακοινώσει χθες ότι έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικανών άνω των 30 ετών. Παρά τη γενική αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας, ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα και μια ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή της, που έχει ανιχνευθεί σε 92 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ελβετία και Ρωσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, που φαίνεται να κυριαρχεί παγκοσμίως, μεταδίδεται επιτυχέστερα από τα υπόλοιπα και μπορεί να αποδειχθεί πιο θανατηφόρο.

Επίσης, ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εμβολίων που ήδη καταγράφεται στα φτωχότερα κράτη του κόσμου. Εν τω μεταξύ, η Ινδία έσπασε τη Δευτέρα κάθε προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, χορηγώντας 8,6 εκατ. δόσεις μέσα σε μία ημέρα. Κυβερνητικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι το Νέο Δελχί έχει δυνατότητα χορήγησης 12 εκατ. εμβολιαστικών δόσεων ημερησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή