Σύσταση UNESCO για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο

Σύσταση UNESCO για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος πρέπει να ενταχθεί στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, σύμφωνα με σύσταση αξιωματούχων του ΟΗΕ. Ο οργανισμός καλεί μάλιστα την Αυστραλία να αναλάβει «ταχεία δράση σε όλα τα πιθανά επίπεδα» για την κλιματική αλλαγή. Η UNESCO αναφέρει πως ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο πρέπει να καταχωρισθεί στη σχετική λίστα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον Ιούλιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης. Στην περίπτωση που η επιτροπή ακολουθήσει τη σύσταση, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μνημείο φυσικής παγκόσμιας κληρονομιάς καταχωρίζεται στη λίστα μνημείων «σε κίνδυνο», κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. 

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων οδήγησε σε τρία γεγονότα μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών του υφάλου από την τελευταία φορά που αξιολογήθηκε από την επιτροπή, το 2015. Η UNESCO συνέστησε επίσης να ξεκινήσει μια αποστολή η οποία θα παρακολουθεί τα «διορθωτικά μέτρα» που λαμβάνονται, ενώ ζήτησε από το Κουίνσλαντ και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να υποβάλουν μία έκθεση έως τον Φεβρουάριο του 2022, όπου θα περιγράφονται νέα βήματα για την προστασία του υφάλου. 

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Σούζαν Λέι, δήλωσε πως μαζί με την υπουργό Εξωτερικών, Μαρίς Πέιν, κάλεσαν ήδη τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεϊ Αζουλάι. Η Λέι είπε ότι η κυβέρνηση «θα αντιταχθεί σθεναρά» στη σύσταση, ισχυριζόμενη πως οι αξιωματούχοι της έχουν μείνει έκπληκτοι, καθώς o ΟΗΕ τους είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό το βήμα δεν θα γινόταν φέτος. 

Η Αυστραλία υποψιάζεται ότι η Κίνα μπορεί να έχει εμπλακεί στην τελευταία σύσταση της UNESCO, καθώς η χώρα προεδρεύει της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση στις 16 Ιουλίου, όπου και θα εξεταστεί το σχέδιο σύστασης. Σύμφωνα με τη Λέι, η κλιματική κρίση είναι σίγουρα η μεγαλύτερη απειλή για τον ύφαλο, αλλά η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για «να καταδείξει» την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν περισσότερα από 80 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που η UNESCO αναγνωρίζει ότι απειλούνται από την κλιματική κρίση. Η υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση μπορεί να το δεχόταν εάν η επιτροπή αποφάσιζε να τα αναφέρει όλα στη λίστα των μνημείων «σε κίνδυνο», ωστόσο η ειδική μνεία στον ύφαλο την κάνει να υποψιάζεται πολιτικό κίνητρο. 

Ο επικεφαλής των ωκεανών της WWF Australia, Ρίτσαρντ Λεκ, δήλωσε ότι οι Αυστραλοί θα σοκαριστούν από τη σύσταση της UNESCO, αλλά αυτή αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα» ότι η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι για τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου της Αυστραλίας δεν έχουν αλλάξει από το 2015. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αντιστάθηκε στη διεθνή πίεση να υιοθετήσει έναν σταθερό, καθαρό στόχο για μείωση των εκπομπών έως το 2050, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή