«Ούτε βόμβες, ούτε πυρά κατά του πλοίου μας», απαντά το Λονδίνο στη Μόσχα

«Ούτε βόμβες, ούτε πυρά κατά του πλοίου μας», απαντά το Λονδίνο στη Μόσχα

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με περιστατικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα, με τις δύο πλευρές να δίνουν διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender εισήλθε σε ρωσικά ύδατα κοντά στην Κριμαία και ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά, ενώ ένα τζετ έριξε βόμβες προς την κατεύθυνσή του.

Διαβάστε επίσης: Μαύρη θάλασσα: Προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού σκάφους από ρωσικό

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, προσθέτοντας ότι το βρετανικό σκάφος έπλεε σε ουκρανικά ύδατα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το HMS Defender πραγματοποιούσε μια «τακτική πορεία» και εισήλθε σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο διάδρομο κυκλοφορίας.

«Σύμφωνα με τη διαδικασία ρουτίνας, τα ρωσικά σκάφη το ακολούθησαν και ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν άσκηση πυροβόλων όπλων στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχαν προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους.

«Δεν σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο HMS Defender και δεν αναγνωρίζουμε τον ισχυρισμό ότι ρίχθηκαν βόμβες στο δρόμο της», πρόσθεσε.

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή του Κέιπ Φιολέντ, στην Κριμαία.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του πως «Το [βρετανικό] αντιτορπιλικό προειδοποιήθηκε ότι θα υπάρξει ρίψη πυρών σε περίπτωση παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας και πως [το σκάφος] αγνόησε την προειδοποίηση».

Ο ακόλουθος άμυνας της βρετανικής πρεσβείας κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά αυτό δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Το HMS Defender είναι ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 που αποτελεί μέρος του βρετανικού Carrier Strike Group και διεξάγει αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Το πολεμικό πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία, η οποία ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία έχουν υπογράψει συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πολεμικών πλοίων και την κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων.

Με πληροφορίες από BBC, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή