Μετωπική Ε.Ε. – Ορμπαν για ΛΟΑΤΚΙ

Μετωπική Ε.Ε. – Ορμπαν για ΛΟΑΤΚΙ

Διπλωματική αλλά και ποδοσφαιρική διένεξη προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη μετάβασή του στο Μόναχο ματαίωσε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ενόψει των μέτρων που αναμένεται να λάβει κατά της χώρας του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νομοσχέδιο της Βουδαπέστης περί νέων περιορισμών εις βάρος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Η θέση της Κομισιόν ότι το νομοθέτημα παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. εξόργισε τον Ορμπαν, ο οποίος αποφάσισε να μη μεταβεί στη γερμανική πόλη για το παιχνίδι της χώρας του με τη Γερμανία.

«Το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι επαίσχυντο», είπε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα προδώσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, πρώην βουλευτής του κόμματος Φιντέζ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο εντός των προσεχών ημερών. Ο νόμος απαγορεύει την «επίδειξη και προώθηση της ομοφυλοφιλίας στους κάτω των 18 ετών».

Την Τρίτη, 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελλάδα κ.ά., καταδίκασαν την Ουγγαρία για το νομοσχέδιο, το οποίο Σουηδός υπουργός χαρακτήρισε «γκροτέσκο». Αντιμέτωπος με βουλευτικές εκλογές το 2022, ο Ορμπαν έχει εξαπολύσει εκστρατεία κατά των «περιθωριακών στοιχείων» επιδιώκοντας, όπως ισχυρίζεται, να προστατεύσει τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες κατά των «υπερβολών της δυτικής προοδευτικής ιδεολογίας».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κατά της «διαφήμισης της ομοφυλοφιλίας», όπως το χαρακτηρίζει ο εισηγητής του, αντιβαίνει ξεκάθαρα στις θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ενωσης. «Πιστεύω ακράδαντα σε μια Ε.Ε. όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να αγαπήσει όποιον θέλει. Πιστεύω σε μια Ε.Ε. που ασπάζεται τη διαφορετικότητα, θεμέλιο των αξιών μας», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο τόνισε ότι το νομοθέτημα έχει ως στόχο μόνο τους παιδεραστές. «Ο νόμος προστατεύει τα παιδιά, επιτρέποντας στους γονείς να είναι οι μόνοι αρμόδιοι σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους μέχρι τα 18 έτη. Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενηλίκων», σημείωσε ο Σιγιάρτο σε σύσκεψη που είχε στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Την ίδια ώρα, οι τοπικές Αρχές του Μονάχου αποφάσισαν να τοποθετήσουν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συμβόλου του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, σε όλη τη βαυαρική πρωτεύουσα, μετά την απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας UEFA να μην επιτρέψει τη φωταγώγηση του σταδίου της πόλης στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης. Ο δήμος του Μονάχου σχεδίαζε χθες να φωταγωγήσει το δημαρχείο στα χρώματα του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και ανεμογεννήτρια δίπλα στο στάδιο Allianz Arena.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Είναι αλήθεια ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου δεν είναι τόπος άσκησης πολιτικής. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι άθλημα ισότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή