Θαλάσσια βλέννα: «Ασφυξία» σε αλιεία και τουρισμό

Θαλάσσια βλέννα: «Ασφυξία» σε αλιεία και τουρισμό

Εφτασε σε Ιμβρο και Τένεδο. Βιομηχανική ρύπανση και κλιματική κρίση επιδεινώνουν την οικολογική καταστροφή.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μία παραλία στην Τένεδο και ένα λιμανάκι με ψαροκάικα στην Ιμβρο είναι τα τελευταία «θύματα» της θαλάσσιας ρύπανσης που πνίγει εδώ και έξι μήνες τη Θάλασσα του Μαρμαρά και η οποία έχει πλέον περάσει τα Δαρδανέλλια, βρίσκοντας, εν μέρει, διέξοδο στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις καθαρισμού διεξάγονται σε 255 σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο.

Βιομηχανική ρύπανση

Ο υπερτροφισμός των υδάτων, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και της ελλιπούς επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων, έχει καταστρέψει την τοπική αλιεία και το τουριστικό εισόδημα, ενώ οι τουρκικές αρχές τρέχουν, κατόπιν εορτής, να επιβάλουν πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν είτε απευθείας τη Θάλασσα του Μαρμαρά, είτε τα ποτάμια που οδηγούν σε αυτή.

Άνοδος της θερμοκρασίας

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων (+2,5 βαθμοί κατά μέσον όρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά), σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης, επιδεινώνει την οικολογική καταστροφή, ενώ η στασιμότητα των υδάτων στην ημίκλειστη θάλασσα δίνει τη χαριστική βολή. 

Θάλασσα του Μαρμαρά

Ψαράδες και θαλάσσιοι βιολόγοι που θυμούνται τη Θάλασσα του Μαρμαρά πριν από μερικές δεκαετίες περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα μιας θάλασσας που έσφυζε από ζωή. Πλέον έχει καταγραφεί η εξαφάνιση 41 ειδών, ενώ πολλά άλλα έχουν γίνει πολύ πιο σπάνια.

Oλα αυτά πριν από την εμφάνιση της «βλέννας» που καλύπτει όχι μόνο την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και νερά σε βάθος τουλάχιστον 30 μέτρων, τυλίγοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς σε ένα κολλώδες περίβλημα που τους προξενεί ασφυξία. 

Η παρουσία της βλέννας στα επιφανειακά ύδατα στερεί το οξυγόνο και από τα βαθύτερα νερά με κίνδυνο να προκληθεί ευρείας έκτασης νέκρωση των υδάτων. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν απεγνωσμένες προσπάθειες οξυγόνωσης των υδάτων με ειδικές συσκευές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβαση αυτή.

Παράλληλα, αντλίες εισροφούν τη βλέννα και τη μεταφέρουν στην ξηρά. Τουλάχιστον 2.600 κυβικά μέτρα έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις ρυπογόνες βιομηχανίες στις επαρχίες της Προύσας και της Νικομήδειας έχουν φθάσει τις 800.000 ευρώ. 

Διοχέτευση αποβλήτων

Πρόσφατα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποκάλυψε ότι πέρα από τις 89 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή της τουρκικής μεγαλούπολης, υπάρχουν περίπου 100 σωλήνες που διοχετεύουν απόβλητα στα βαθιά νερά χωρίς καμία επεξεργασία.

Χημικές βιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες λιπασμάτων είναι συγκεντρωμένες πέριξ της Θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ η πληθυσμιακή πίεση από τη συγκέντρωση 24 εκατομμυρίων ανθρώπων συμπληρώνει τη δραματική εικόνα. 

Η βλέννα εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και επεκτάθηκε τον Απρίλιο, έχοντας περιβάλει ήδη τα Πριγκιπονήσια. Στα Δαρδανέλλια μετρήθηκε από τον πρύτανη του τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ονουγιεντί Εϊλίλ, Μουσταφά Σάρι, σε βάθος 17 μέτρων. Η εμφάνισή της στην Ιμβρο και στην Τένεδο, που βρίσκονται στην έξοδο των Στενών, ήταν το φυσικό επακόλουθο. 

«Χρειάζεται διαφάνεια»

«Προκειμένου να αποφύγουν τις δαπάνες της επεξεργασίας λυμάτων, οι βιομηχανίες δωροδοκούν τους τοπικούς αξιωματούχους», υποστήριξε ο θαλάσσιος βιολόγος Μερτ Γκεκάλπ. «Δεν πρέπει να αφήνουμε τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στους βιομηχάνους, στους βουλευτές και στις κατασκευαστικές εταιρείες. Χρειάζεται διαφάνεια, συμμετοχή των πολιτών και των επιστημόνων. Αλλιώς η Θάλασσα του Μαρμαρά μπορεί να γίνει μια νεκρή θάλασσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή