Την κατάργηση της καραντίνας για τους κατόχους πιστοποιητικού Covid-19 ζητά ο Κουρτς

Την κατάργηση της καραντίνας για τους κατόχους πιστοποιητικού Covid-19 ζητά ο Κουρτς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19 -το αποκαλούμενο Πράσινο διαβατήριο- πρέπει να καταργηθεί πλήρως η καραντίνα στην Ευρώπη, ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινές δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

Πρέπει επίσης να υπάρχουν πιο ομοιόμορφοι κανόνες σχετικά με το πότε κάποιος θεωρείται εμβολιασμένος, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι «θα ήταν καλό αν όλοι ήταν λίγο πιο γενναιόδωροι», αλλά δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα επιτευχθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Προς το παρόν, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εκδώσουν πρόσθετους εθνικούς κανονισμούς ενόψει παραλλαγών του ιού, και για τον ίδιο, το Πράσινο διαβατήριο είναι “βασικά το σωστό βήμα προς περισσότερη ελευθερία ταξιδιού και κανονικότητα”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εξ αρχής υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

Χαρακτηριστικά, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος είχε τονίσει πως «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ο ίδιος, ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δημοσιοποιήσει την πρόταση του πριν από τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία την είχε κάνει θέμα και την είχε υποστηρίξει, διότι, κατά την άποψή του, «χρειαζόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε».

Το Ισραήλ έχει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα, και ως εκ τούτου «αναμένω ότι θα το εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι τεχνικά αυτό είναι εύκολο και θα πρέπει να είναι μία ψηφιακή λύση, όπου καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με το κινητό τηλέφωνό του. 

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε ταχθεί ήδη στις 18 Ιανουαρίου, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. 

«Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση» και αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό», είχε τονίσει η Καρολίνε Έντσταντλερ σε δηλώσεις της πριν την τότε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή