Κορωνοϊός: Στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα»

Κορωνοϊός: Στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ευθύνεται για το 10% των νέων λοιμώξεων στη Γαλλία. Επιτάχυνση εμβολιασμών.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα πραγματικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» προσπαθεί να διαχειριστεί η παγκόσμια κοινότητα, που τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει τις ελπίδες της για τέλος του πανδημικού εφιάλτη να εξανεμίζονται. Η ταχύτατη εξάπλωση του νέου στελέχους σε πολλά κράτη προκαλεί έντονη ανησυχία και καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται είναι η Γαλλία. Οπως διαπιστώθηκε, το νέο στέλεχος κορωνοϊού ευθύνεται για το 10% των νέων λοιμώξεων. Πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 2% και 4%. Στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα βρίσκεται, επίσης εξαιτίας της «Δέλτα», η Ρωσία, καθώς την Τετάρτη ανακοίνωσε περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα και 550 θανάτους εντός 24 ωρών, αριθμοί που είχαν να καταγραφούν από τον Ιανουάριο. 

Στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας η έξαρση των κρουσμάτων προκάλεσε «πισωγύρισμα» της επιστροφής στην κανονικότητα, καθιστώντας αναγκαία την επιβολή νέων μέτρων σε καταστήματα, εστιατόρια και καφενεία, τα οποία πλέον πρέπει να κλείνουν νωρίτερα. Ακόμη και το Ισραήλ, με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, επέβαλε εκ νέου την υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχε καταργήσει. 
Από τη «μανία» της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν ξέφυγε ούτε η Αυστραλία, με έξαρση των λοιμώξεων στο Σίδνεϊ. Η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, επισήμανε ότι «από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η τωρινή είναι η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλλία». 

Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη αλήθεια των αριθμών, η επιστημονική γνώση για τις ιδιαιτερότητες της μετάλλαξης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μελέτη Βρετανών επιστημόνων του Imperial College London, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πολλών άλλων οργανισμών και ιδρυμάτων δείχνει ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεγαλύτερη ικανότητα, συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη, να προσβάλει τους πλήρως εμβολιασμένους. 

Την ίδια στιγμή, η δρ Κέρι Σαντ, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Νότιας Ουαλλίας, εξηγώντας την αύξηση των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ, τόνισε ότι από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδόθηκε μεταξύ δύο αγνώστων που είχαν την ατυχία να διασταυρωθούν για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στη Βρετανία, που επίσης βιώνει έξαρση των κρουσμάτων, ανακοινώθηκε χθες το βράδυ η επικαιροποίηση του τριζωνικού συστήματος ταξιδιωτικών περιορισμών (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο). Στη «λέσχη των πρασίνων» προστέθηκαν η Μάλτα, η Μάδερα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και κάποια νησιά της Καραϊβικής, όπως τα Μπαρμπάντος. Στην πράσινη «λίστα επιτήρησης» τοποθετήθηκαν το Ισραήλ και η Ιερουσαλήμ, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να επισκέπτονται τις «πορτοκαλί» χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Επίσης, στην κόκκινη λίστα προστέθηκαν η Τυνησία και η Αϊτή.

Tέλος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν τα επίπεδα αντισωμάτων που απαιτούνται για την αποτροπή της COVID-19 με συμπτώματα, στοιχείο που ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή