Το Χονγκ Κονγκ αποχαιρετά την ελευθεροτυπία

Το Χονγκ Κονγκ αποχαιρετά την ελευθεροτυπία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έσπευσαν να προμηθευτούν το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Apple Daily, η οποία πρόσκειται στο κίνημα εκδημοκρατισμού. Κατόπιν πιέσεων των αρχών, η εφημερίδα διέκοψε την έκδοσή της έπειτα από 26 χρόνια. 

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, παρά την καταρρακτώδη βροχή, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, καθώς τυπωνόταν σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα το τελευταίο φύλλο. Η Apple Daily έπεσε θύμα του νέου νόμου περί εθνικής ασφαλείας που ψήφισε η Κίνα, με τους δημοσιογράφους της να κατηγορούνται για παραβίασή του. Οι κατηγορίες οδήγησαν σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της, μια εξέλιξη που θεωρείται πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, υπό την πίεση του Πεκίνου.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σταμάτησε και η λειτουργία της ιστοσελίδας, ενώ το πρωί της Πέμπτης ουρές σχηματίστηκαν στα περίπτερα της πόλης από ανθρώπους που περίμεναν το τελευταίο φύλλο. Παρά το γεγονός ότι το τιράζ ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, έως τις 10 το πρωί σε πολλά σημεία πώλησης είχαν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα αντίτυπα. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας αφορούσε το κλείσιμό της, ενώ συντάχθηκε αφού πρώτα οι διευθυντές έριξαν μια ματιά έξω από τα παράθυρα: «Πικρός αποχαιρετισμός από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μέσα στη βροχή», έγραφε. 

Το Χονγκ Κονγκ αποχαιρετά την ελευθεροτυπία-1
Ο φωτογράφος της Apple Daily Χάρι Λονγκ επιδεικνύει το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για τέλος εποχής», είπε η Σαν Τσανγκ καθώς περίμενε στην ουρά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε μία εφημερίδα». Την περασμένη εβδομάδα, οι διωκτικές αρχές είχαν εισέλθει στα γραφεία διερευνώντας την κατηγορία ότι δημοσιεύματα της εφημερίδας είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία περί εθνικής ασφαλείας, η οποία ποινικοποιεί τις επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τις αρχές, από το 2019 η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει περί τα 30 άρθρα που καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο. Ο ιδρυτής της εφημερίδας, Τζίμι Λάι, βρίσκεται ήδη υπό κράτηση για παραβιάσεις του νόμου εθνικής ασφαλείας, ενώ στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης της περασμένης εβδομάδας συνελήφθησαν στελέχη της εφημερίδας και ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

«Υπάρχουν πολύ έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην πόλη», δήλωσε ο επικεφαλής της δημοσιογραφικής ένωσης του Χονγκ Κονγκ, Ρόνσον Τσαν. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι στο Χονγκ Κονγκ η ελευθερία του λόγου γίνεται μεν σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή