ΠΟΥ: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

ΠΟΥ: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εμβολιασμού ακόμη και των ατόμων που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον κορωνοϊό επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την προώθηση του εμβολιασμού οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν πως όλοι οι πολίτες πρέπει να κάνουν όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο στη χώρα τους, ακόμη και αν έχουν ήδη αναρρώσει από Covid-19. «Είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα και να μην περιμένετε. Τα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον ιό».

Διαβάστε ακόμη: Η «ακτινογραφία» της μετάλλαξης Δέλτα – Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

Σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να χορηγηθεί εμβόλιο σε όσους έχουν νοσήσει και αυτό γιατί -όπως τονίζεται- δεν γνωρίζουμε ακόμη το πόσο διαρκεί η «φυσική ανοσία» έναντι του ιού. 

Όπως τονίζει «δείτε το εμβόλιο ώς μία ενίσχυση της ανοσίας σας, προκειμένου να είστε προστατευμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Την ίδια ώρα και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επισημαίνουν την ανάγκη εμβολιασμού αν ξάρτητα από το αν κάποιος είχε ήδη νοσήσει από Covid-19. «Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο καιρό προστατεύεστε από πιθανή επαναμόλυνση μετά την ανάρρωση από την Covid-19. Είναι πιθανό – αν και σπάνιο – να μολυνθείτε ξανά», αναφέρουν τα CDC.

Ο Δρ. William Schaffner -ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες- στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Λέει ότι η σύσταση αυτή βασίζεται σε δύο παράγοντες. «Πρώτον τα επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από τη λοίμωξη. Έτσι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας. Και δεύτερον τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τις παραλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή