«Σαν στο σπίτι σου», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στον Μπλίνκεν

«Σαν στο σπίτι σου», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στον Μπλίνκεν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Φιλική υποδοχή επεφύλαξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ λε Ντριάν στον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του τελευταίου, χθες, στο Παρίσι. «Καλώς όρισες στο σπίτι σου», είπε ο Λε Ντριάν στον προσκεκλημένο του, ο οποίος, πέρα από γνωστός γαλλόφιλος, έζησε για χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα. 

«Αγαπητέ μου Τόνι, είμαι πραγματικά ευτυχής που σε υποδέχομαι στο Παρίσι», ήταν τα πρώτα λόγια του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μπλίνκεν το 2012, όταν ο Λε Ντριάν ήταν υπουργός Αμυνας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ο Μπλίνκεν μέλος της ομάδας διπλωματικών συμβούλων του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν λογικό να έρθεις στο Παρίσι, καθώς εδώ είσαι λίγο σαν στο σπίτι σου. Θα μπορούσα να πω “καλωσόρισες στο σπίτι σου!”», προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Αγαπητέ Ζαν-Ιβ, χαίρομαι πολύ που σε ξαναβρίσκω εδώ στο Παρίσι», του απάντησε σε άπταιστα γαλλικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που έζησε μέρος της νεανικής του ηλικίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Μπλίνκεν εξέθεσε τη σημασία της γαλλοαμερικανικής συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις και στις κρίσεις που συγκλονίζουν τον πλανήτη. «Είμαστε πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί όταν συνεργαζόμαστε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευγνώμων για τη συνεχή σας στήριξη», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. 

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγουν δυτικές χώρες σε κράτη της περιοχής του Σαχέλ, στην Αφρική. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ είναι και πάλι παρούσες στη διεθνή σκηνή, όπως έδειξε η κυβέρνηση Μπάιντεν με τη συμφωνία για το κλίμα αλλά και στην προσπάθειά της για αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο Λε Ντριάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την ανανέωση της διατλαντικής σχέσης» και για τις «κοινές απόψεις, που συνήθως μοιράζονται οι δύο χώρες» σε ό,τι αφορά τις διεθνείς κρίσεις.

Ο 59χρονος Αντονι Μπλίνκεν είχε μετακομίσει μαζί με τη μητέρα του στο Παρίσι, όπου έζησε τα εφηβικά του χρόνια, τη δεκαετία του 1970. Η μητέρα του είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον Γάλλο δικηγόρο Σαμουέλ Πιζάρ, έναν από τους νεότερους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Ο Μπλίνκεν φοίτησε στο περίφημο γαλλοαγγλικό λύκειο «Ζανίν Μανουέλ», από όπου έλαβε απολυτήριο baccalaureat.

Οι στενές σχέσεις του υπουργού με τη Γαλλία δεν έχουν επηρεάσει, ωστόσο, τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καλύτερο φίλο στον κόσμο από τη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή