ΗΠΑ: «Κουρεμένο» πακέτο υποδομών από Μπάιντεν

ΗΠΑ: «Κουρεμένο» πακέτο υποδομών από Μπάιντεν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολιτική συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς για την ψήφιση πακέτου υποδομών ύψους 600 δισ. δολαρίων συνήψαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, προωθώντας έναν βασικό πυλώνα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι τα μέτρα στα οποία δεν συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί θα περάσουν σε δεύτερο χρόνο, με άλλο νομοσχέδιο και με διαδικασία που δεν θα απαιτεί ρεπουμπλικανικές ψήφους.

Το πακέτο των 600 δισ. περιλαμβάνει δαπάνες σε παραδοσιακά έργα υποδομής, όπως γέφυρες και δρόμους, αλλά και δαπάνες για δημόσιες συγκοινωνίες και υποδομές ηλεκτροκίνησης για τα αυτοκίνητα και τη ναυτιλία. Η συμφωνία δικαιώνει την προσέγγιση του Μπάιντεν, ο οποίος θεωρούσε εφικτή τη συνεννόηση με ικανό αριθμό Ρεπουμπλικανών, ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός αριθμός των 60 ψήφων. 

Την άνοιξη, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πακέτο ύψους 2 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας στις υποδομές και επενδύσεις στο έμψυχο δυναμικό, με τη μορφή βοηθημάτων για τη φροντίδα ηλικιωμένων και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά, καθώς και κάποια από εκείνα που αφορούν την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο πακέτο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί δεν είχαν αντίρρηση να ψηφίσουν μέτρα που προωθούν την ηλεκτροκίνηση και την ανανέωση του στόλου της δημόσιας συγκοινωνίας, διαφώνησαν με το μέτρο που θα υποχρέωνε τον κλάδο της ενέργειας να μειώσει δραστικά τους ρύπους. Αυτό και άλλα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των ρύπων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρόκειται να παρουσιαστούν από τον Αμερικανό πρόεδρο στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Νοέμβριο, στη Γλασκώβη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή