Μετάλλαξη «Δέλτα»: Με ταχείς ρυθμούς η εξάπλωσή της

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Με ταχείς ρυθμούς η εξάπλωσή της

Μοναδικό όπλο εναντίον ενός νέου πανδημικού κύματος ο εμβολιασμός.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ιλιγγιώδη ταχύτητα κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη «Δέλτα» παγκοσμίως, προκαλώντας ανησυχία για την πιθανότητα ακόμα ενός πανδημικού κύματος. Ηδη στη Βρετανία ανιχνεύεται πλέον στο 96% των νέων λοιμώξεων, ενώ χθες ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε ότι και εκεί η μετάλλαξη εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη. 

Στον κλοιό της «Δέλτα» βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε χθες ότι «η μετάλλαξη “Δέλτα” θα έχει το πάνω χέρι φέτος το καλοκαίρι και η επικράτησή της δεν είναι θέμα μηνών, αλλά εβδομάδων», τονίζοντας ότι σε αυτήν οφείλεται ήδη το 15% των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία. Επίσης κάλεσε τους Γερμανούς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στον ίδιο τόνο και ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Βίλερ Λόταρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το καλύτερο όπλο έναντι της νέας μετάλλαξης είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Γερμανοί αξιωματούχοι, πάντως, αναφέρουν ότι οι μαθητές στα σχολεία της χώρας θα εξακολουθήσουν να φορούν μάσκες και να υποβάλλονται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ COVID, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Την απόλυτη αναγκαιότητα του εμβολιασμού καταδεικνύουν, επίσης, τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων καταλήγουν λόγω COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ πέθαναν 18.000 άνθρωποι από κορωνοϊό, εκ των οποίων μόνο 150 είχαν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή ποσοστό 0,8%. Στις αρχές του μήνα, εξάλλου, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα COVID, Αντι Σλάβιτ, είχε δηλώσει ότι το 98% έως 99% των πρόσφατων θυμάτων από COVID δεν είχε εμβολιαστεί.

Πυρά κατά Τζόνσον

Η επικαιροποίηση της βρετανικής «πράσινης λίστας» έφερε νέους πονοκεφάλους στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι το άνοιγμα που έκανε ήταν άτολμο και προκάλεσε στους πολίτες σύγχυση ως προς τον προγραμματισμό των διακοπών τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει καμία επιστημονική βάση και απαίτησε να μάθει γιατί δεν έγιναν «πράσινοι προορισμοί» τα ελληνικά νησιά.

Στην αντίπερα όχθη, οι αξιωματούχοι των Βαλεαρίδων Νήσων, που μπήκαν, μόνες απ’ όλη την Ισπανία, στην «πράσινη λίστα», απηύθυναν έκκληση στη Μαδρίτη να ενισχύσει τους ελέγχους των Βρετανών τουριστών που φθάνουν στην Ισπανία, απαιτώντας αρνητικό τεστ COVID για την είσοδο στη χώρα, όπως γίνεται σε όλη την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή