ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Σε δίκη για βία και σεξουαλική παρενόχληση ο αμφιλεγόμενος Γιαν Φαμπρ

Ο – για λίγο – καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βέλγος σκηνοθέτης κατηγορείται από πρώην χορευτές- συνεργάτες του για «ταπεινώσεις» και εκβιασμό σεξουαλικού χαρακτήρα

Βέλγιο: Σε δίκη για βία και σεξουαλική παρενόχληση ο αμφιλεγόμενος Γιαν Φαμπρ

Ο βέλγος καλλιτέχνης Ζαν Φαμπρ παραπέμφθηκε στο δικαστήριο της Αμβέρσας κυρίως για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και προσβολή της αιδούς, στο πλαίσιο της διένεξής του με τον χορευτικό του θίασο Troubleyn η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική δικαιοσύνη.

Το 2018 γύρω στους 20 χορευτές και χορεύτριες – πρώην συνεργάτες του Ζαν Φαμπρ στο θίασο αυτό – είχαν καταγγείλει με ανοικτή επιστολή «ταπεινώσεις» που υπέστησαν, καθώς και εκβιασμό σεξουαλικού χαρακτήρα.

Στο κείμενό τους, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2018 στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης rekto:verso, οι πρώην συνεργάτες και ασκούμενοι κατήγγειλαν συστηματικές πράξεις «παρενόχλησης» εκ μέρους του φλαμανδού καλλιτέχνη.

Οι είκοσι συνυπογράφοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες –από τις οποίες 20 αναφέρονταν με το όνομά τους– υπογράμμιζαν πως «η ταπείνωση ήταν ο επιούσιος άρτος» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn.

Οι ίδιοι εξηγούσαν πώς ο Ζαν Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».

Ορισμένοι συνεργάτες είδαν να τους προσφέρεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό έπειτα απ’ αυτές τις προσκλήσεις. Αυτοί που αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν το ρόλο τους στις παραστάσεις να περιορίζεται.

Μετά την καταγγελία, η επιθεώρηση εργασίας της Αμβέρσας ξεκίνησε έρευνα και – στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας – αποφασίσθηκε να παραπεμφθεί ο Φαμπρ ενώπιον δικαστηρίου.

Ο καλλιτέχνης θα δικασθεί κυρίως για «βία» και «σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία» σε βάρος «δώδεκα εργαζομένων» και για «προσβολή της αιδούς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Μια πρώτη διαδικαστική ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα έχει στόχο να ορισθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη δίκη και δεν θα περιλάβει αναγκαστικά εμφάνιση του κατηγορουμένου.

«Ουδέποτε είχα την πρόθεση να εκφοβίσω ή να τραυματίσω τους ανθρώπους ψυχολογικά ή σεξουαλικά», είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ο Φαμπρ μιλώντας στο rekto:verso. 

Χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών, θεατρικός σκηνοθέτης, ο 62χρονος Ζαν Φαμπρ είναι γνωστός για τον προκλητικό χαρακτήρα της τέχνης του, με θεάματα που θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τον Απρίλιο υπέβαλλε την παραίτησή του, μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα «Παλλόμενα πέη» – ή πιο ορθά η παράσταση «Mount Olympus​» – την οποία ήθελε να εντάξει στο Φεστιβάλ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ