Σε κοινό μέτωπο Πούτιν και Σι

Σε κοινό μέτωπο Πούτιν και Σι

Ανανέωσαν το εικοσαετές σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντατικοποίηση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και των πολιτικών πιέσεων της Δύσης σε Ρωσία και Κίνα, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, φέρνει πιο κοντά τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών, επεκτείνοντας κατά πέντε ακόμη χρόνια το σύμφωνο φιλίας Ρωσίας – Κίνας, που συνομολογήθηκε προ εικοσαετίας, εγκαινιάζοντας μια εποχή διευρυνόμενης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι ρωσοκινεζικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, «συνιστούν υπόδειγμα διακυβερνητικής συνεργασίας στον 21ο αιώνα» και παίζουν «σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις». Τόνισε επίσης ότι το σύμφωνο, το οποίο συνομολόγησε ο ίδιος στις 16 Ιουλίου 2001 με τον τότε πρόεδρο της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, εξαφάνισε κάθε ίχνος εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο γειτόνων. Τέλος, συνεχάρη τον Σι Τζινπίνγκ για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κ.Κ. Κίνας, η οποία θα γιορταστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη που βρήκε από τη Σοβιετική Ενωση.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης έδωσε έμφαση στη «στρατηγική συνεργασία» Μόσχας και Πεκίνου για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων τους σε παγκόσμια κλίμακα και υποστήριξε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «για τη δημιουργία ενός πραγματικά πολυπολικού κόσμου και για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης σε παγκόσμια κλίμακα». Στο παρελθόν, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο διαβεβαίωναν ότι η συμμαχία τους δεν έχει στρατιωτική διάσταση, αλλά το περασμένο φθινόπωρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χθες μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η άσκηση «Θαλάσσια Αύρα 2021» θα κρατήσει δύο εβδομάδες και σε αυτήν θα συμμετάσχουν περίπου 30 πολεμικά πλοία και 40 μαχητικά αεροσκάφη από τις εμπλεκόμενες χώρες. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη των γυμνασίων. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στα ανοιχτά της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί από το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς το βρετανικό πολεμικό πλοίο «Defender» αναχαιτίστηκε από προειδοποιητικά πυρά των Ρώσων. Οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν τη Βρετανία ότι δεν θα διστάσουν να ανοίξουν πυρ εάν επαναληφθεί ανάλογο επεισόδιο στο μέλλον.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ επανήλθε στην πρότασή της για συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας, παρότι δεν κατέστη δυνατή η υιοθέτησή της από την πρόσφατη σύνοδο των 27, λόγω αντιδράσεων των Βαλτικών Χωρών και της Πολωνίας. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην τακτική κοινή σύνοδο των κοινοβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «θα μας επιτρέψει να του θέσουμε ερωτήματα για τα ζητήματα που μας ανησυχούν, αλλά και για εκείνα όπου επιδιώκουμε τη συνεργασία». Αν και παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας δεν είναι καλές τη στιγμή αυτή, σημείωσε ότι «ακόμη και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συζητούσαμε με το Κρεμλίνο» και ότι «με το να μη μιλάμε μεταξύ μας δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα». 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή