Τα απόρρητα έγγραφα έχασαν… τον δρόμο

Τα απόρρητα έγγραφα έχασαν… τον δρόμο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε ότι η διέλευση του αντιτορπιλικού «HMS Defender» σε κοντινή απόσταση από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την περασμένη εβδομάδα, μπορούσε να προξενήσει οξεία ρωσική αντίδραση, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αυτό προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που χάθηκαν από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας και εμφανίστηκαν, κατά παράδοξο τρόπο, βρεγμένα και στοιβαγμένα σε στάση λεωφορείου στο Κεντ.

Τα έγγραφα, συνολικά 50 σελίδες, περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εκθέσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κτλ., που αποδεικνύουν ότι η ιεραρχία του υπουργείου Αμυνας είχε πλήρη επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται δύο χάρτες με πιθανές διαδρομές για το αντιτορπιλικό, εκ των οποίων η μία διέρχεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κριμαίας και η άλλη αποφεύγει εντελώς τα διαφιλονικούμενα ύδατα. Η Ρωσία εξέλαβε τη διέλευση ως πρόκληση και έστειλε 20 αεροσκάφη και δύο σκάφη της ακτοφυλακής, που έριξαν προειδοποιητικές βολές και βόμβες μπροστά στο βρετανικό αντιτορπιλικό. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιου είδους επεισόδιο και είχε κάνει λόγο για «αβλαβή διέλευση από τα ουκρανικά ύδατα», καθώς τα κανόνια του αντιτορπιλικού ήταν καλυμμένα και το ελικόπτερο δεν βρισκόταν στο κατάστρωμα.

Με τη διέλευση, την περασμένη Τετάρτη, το Λονδίνο υπενθύμισε στη Μόσχα ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η ρωσική απάντηση ήταν ο τρόπος της Μόσχας να επιβεβαιώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η έναρξη ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα έχει εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενη επανάληψη ανάλογων περιστατικών.  

Μετά τη διαρροή των εγγράφων, το βρετανικό υπουργείο Aμυνας είπε ότι ερευνά «περιστατικό στη διάρκεια του οποίου ευαίσθητα έγγραφα του υπουργείου εντοπίστηκαν από περαστικό». Στα έγγραφα, το υπουργείο φαίνεται να προβλέπει τρεις διαφορετικές ρωσικές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από το «ασφαλής και επαγγελματική» έως το «ούτε ασφαλής ούτε επαγγελματική». Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης διαρροές, πιο ευαίσθητες, για ζητήματα που αφορούν τη βρετανική παρουσία στο Αφγανιστάν. Το BBC επέλεξε να μην αναφερθεί στο περιεχόμενό τους με λεπτομέρειες, για να μη θέσει σε κίνδυνο στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Συνοπτικά, ωστόσο, ανέφερε ότι το αντικείμενό τους ήταν η διατήρηση ή μη βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020, δεν έχουν υπάρξει απώλειες Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αλλά ότι αν οι Βρετανοί παραμείνουν ενώ οι υπόλοιποι αποχωρούν, η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει. 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το Αφγανιστάν γίνεται ήδη πιο επικίνδυνο για τα δυτικά στρατεύματα. «Η μειωμένη παρουσία νατοϊκών δυνάμεων ήδη μας εμποδίζει να έχουμε την εποπτεία που είχαμε στη χώρα», αναφέρει. Αν παραμείνουν Βρετανοί στρατιώτες «εκτιμάται πως θα είναι ευάλωτοι ως στόχοι διαφόρων παικτών» σημειώνει, επισημαίνοντας ότι «η επιλογή της πλήρους απόσυρσης παραμένει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή