ΚΟΣΜΟΣ

Πλαστά πιστοποιητικά στη Ρωσία

Πλαστά πιστοποιητικά στη Ρωσία

Λίγες ώρες χρειάστηκαν από την ανακοίνωση των Αρχών της Μόσχας για υποχρέωση εμβολιασμού κατά της COVID-19 των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, και οι επιτήδειοι έπιασαν δουλειά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. H νέα «μαύρη» αγορά είχε γεννηθεί με εντυπωσιακά πλούσιο πελατολόγιο: τους πολλούς Ρώσους που διστάζουν να εμβολιαστούν, ακόμα και παρά την έξαρση των νέων κρουσμάτων. Τα πλαστά πιστοποιητικά, καθ’ όλα νομότυπα, πωλούνται έναντι 20 ευρώ και ο επίδοξος αγοραστής απλώς δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο από το να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία και να καταβάλει το αντίτιμο.

Η νέα δυναμική της «μαύρης» αγοράς πιστοποιητικών εμβολιασμού πυροδοτήθηκε από την απόφαση των Αρχών, ότι το 60% των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (δάσκαλοι, αυτοκινητιστές, υπάλληλοι καταστημάτων και άλλοι) πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αλλάξουν δουλειά. Εφόσον δεν συμμορφωθούν, οι εργοδότες τους θα καταβάλουν βαριά πρόστιμα. 

Οι νέοι κανόνες, που τέθηκαν σε ισχύ χθες, επίσης προβλέπουν ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ θα υποδέχονται μόνο πελάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ τριών ημερών. Τα νοσοκομεία, εξάλλου, μπορούν πλέον να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους, εφόσον δεν πρόκειται για επείγουσες περιπτώσεις, στους ανεμβολίαστους. 

Τα δρακόντεια μέτρα αποφασίστηκαν επειδή, παρότι η Ρωσία διαθέτει δύο εμβόλια που χορηγούνται δωρεάν, αδυνατεί να κάμψει τη διστακτικότητα των Ρώσων. Ο Σεργκέι Σομπιάνιν, δήμαρχος Μόσχας, δήλωσε ότι στις 16 Ιουνίου είχε εμβολιαστεί μόλις το 15% των κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ η εθνική εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνάει το 11,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με την εξαίρεση της Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα στη Μόσχα, που μετράει καθημερινά 8.500 νέα κρούσματα, κάνει θραύση η μετάλλαξη «Δέλτα».

Η έκδοση των πλαστών πιστοποιητικών γίνεται ως εξής. Ο «μαυραγορίτης» επικοινωνεί με κάποιο αργυρώνητο υγειονομικό που έχει πρόσβαση στα εμβόλια. Αυτός πετάει μία δόση εμβολίου και βεβαιώνει στο ειδικό κρατικό αρχείο ότι τη χορήγησε στον επίδοξο αγοραστή. 

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται τρεις εβδομάδες αργότερα, για τη δεύτερη δόση. Το εμβολιαστικό πιστοποιητικό είναι έτοιμο και καθ’ όλα «νόμιμο». 

Η Μόσχα προσπάθησε και στο παρελθόν με κάθε μέσο να δώσει κίνητρα για τον εμβολιασμό, ακόμα και με λοταρίες για αυτοκίνητα και διαμερίσματα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.