Βρετανία: «Παγώνει» η υποχρέωση για «διαβατήριο εμβολιασμού» σε μαζικές εκδηλώσεις

Βρετανία: «Παγώνει» η υποχρέωση για «διαβατήριο εμβολιασμού» σε μαζικές εκδηλώσεις

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid όπως με τη γρίπη», διαμηνύει το Λονδίνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… συρτάρι φαίνεται να μπαίνει η υποχρεωτική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Βρετανία όσον αφορά τις μαζικές εκδηλώσεις (συναυλίες, αθλητικά γεγονότα κλπ.), με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον φερόμενο να λέει ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό».

Αφού ατόνησε η προσπάθεια επιβολής του λεγόμενου «διαβατηρίου εμβολιασμού» για την είσοδο σε παμπ και εστιατόρια στη Βρετανία, πλέον φαίνεται να περνά στις ελληνικές καλένδες και η πρωτοβουλία για υποχρεωτική επίδειξη απόδειξης εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε μαζικά γεγονότα, μολονότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία είναι σε νέα, μεγάλη άνοδο.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail την Τετάρτη και επιβεβαιώνουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης με πρόσβαση στη Ντάουνινγκ Στριτ, Βρετανοί υπουργοί απορρίπτουν πλέον την ιδέα για επιβολή του διαβατηρίου Covid για μουσικά φεστιβάλ, αγώνες κλπ., αν και κάθε ιδιωτικός οργανισμός μπορεί πάντα να επιβάλει τις δικές του απαιτήσεις. Πρόκειται προφανώς για τη νέα γραμμή του βρετανικού υπουργείου Υγείας μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Σατζίντ Τζαβίντ, που φέρεται να είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να μάθει να ζει με την Covid».

Προηγουμένως το υπουργικό συμβούλιο σκόπευε να καταστήσει το αποδεικτικό εμβολιασμού υποχρεωτικό για παρουσία σε μαζικές εκδηλώσεις μετά τις 19 Ιουλίου.

Τώρα εκτιμάται ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός αρκεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Παρότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνονται αλματωδώς, με άνοδο 76% σε εβδομαδιαία βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε στην Daily Mail ότι «το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε πως όταν έχουμε ολοκληρώσει τον οδικό χάρτη θα μπορούμε να ζούμε με την Covid στο μέλλον – ακόμη κι αν αυξάνονται τα κρούσματα – χάρη στην προστασία που παρέχει το εμβόλιο.»

Πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της αντιμετώπισης της Covid περισσότερο σαν την κοινή γρίπη. Υπάρχει το εμβόλιο κατά της γρίπης που ελαττώνει τις πιθανότητες σοβαρής ασθένειας, αλλά και πάλι έχουμε μεγάλο αριθμό περιστατικών και σημαντικό αριθμό θανάτων από γρίπη.»

«Όταν φτάσουμε στις 19 Ιουλίου, τα κρούσματα μπορεί να βρίσκονται πολύ ψηλά, στις 30.000 ή και 40.000 ημερησίως. Αυτό όμως δε συνιστά λόγο για να μην προχωρήσουμε, εφόσον οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα,» τόνισε. Την Τρίτη τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 20.000.

Ωστόσο η ίδια κυβερνητική πηγή τόνισε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα παραμείνουν σε χρήση για τα ταξίδια στο εξωτερικό: «Η δουλειά αυτή δε θα πάει χαμένη. Αυτό θα απαιτείται για τα ταξίδια και θα υπάρξει και σύστημα για τη χρήση του εφόσον απαιτηθεί και τον χειμώνα», είπε.

Πηγή: Daily Mail, Daily Express, Daily Telegraph

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή